Złóż wniosek o raty
Możesz sfinansować swój zakup za pomocą 10 nieoprocentowanych rat (RRSO 0%).
Wyślij wniosek - nasz przedstawiciel skontaktuje sie z Tobą i potwierdzi wszystkie formalności, związane z płatnościami ratalnymi.
Możesz sfinansować swój zakup za pomocą 10 nieoprocentowanych rat (RRSO 0%).
Wyślij wniosek - nasz przedstawiciel skontaktuje sie z Tobą i potwierdzi wszystkie formalności, związane z płatnościami ratalnymi.
UKŁAD NERWOWY
Odpowiada między innymi za poczucie stresu czy ciągłego napięcia. Dysfunkcje układu nerwowego wiążą się z wieloma poważnymi chorobami, w tym chorobami przewlekłymi. Do chorób układu nerwowego należy zaliczyć między innymi padaczkę, stwardnienie rozsiane, leukodystrofię, afazje czy różne typy migren. Układ nerwowy odpowiada także za szereg neurologicznych zaburzeń, w tym zaburzenia snu czy zaburzenia poznawcze. Za pomocą odpowiedniej diety można go wzmocnić. Warto sięgnąć po odpowiednie produkty spożywcze.
Dieta powinna obfitować w produkty bogate w witaminy z grypy B,
a w szczególności (B1, B2, B6).
Należy także zadbać o obecność w organizmie odpowiedniej ilości cynku, kwasów omega-3, magnezu czy aminokwasów – w tym tryptofanu i fenyloalaniny. Dzięki temu ograniczymy konieczność sięgania po środki uspokajające.
WIT B1 (tiamina) – wspomaga proces wzrostu, bierze udział w trawieniu węglowodanów, poprawia sprawność umysłową, korzystnie wpływa na układ nerwowy,pomaga w chorobie lokomocyjnej, pomocna w leczeniu półpaśca. Większe zapotrzebowanie potrzebny jest kobietom w ciąży, podczas laktacji oraz stosującym antykoncepcję.
Niedobór – może wynikać z palenia papierosów, picia alkoholu oraz spożywania cukru. Sytuacje stresowe, urazy, stany pooperacyjne również powodują jego niedobór. Objawia się: utrata łaknienia, obrzęki kończyn, drętwienie i słabość mięśni, drażliwość, depresja, utrata masy ciała, znaczna awitaminoza tiaminy powoduje chorobę beri-beri, która prowadzi do upośledzenia umysłowego, zaniku mięśni, porażeń, uszkodzeń nerwów
i śmierci, zaburzenia układu nerwowego i krążenia. Tiaminę podaje się, w niektórych chorobach, między innymi: chorobach wieńcowych, przy drętwieniu i mrowieniu, depresjach, niestrawności, w chorobie alkoholizmu.
Nadmiar – Nie obserwuje się działań niepożądanych dużych dawek tiaminy, ponieważ organizm wydala nadmiar z moczem.
Źródła w pożywieniu – wieprzowina, drożdże, brązowy ryż, ziarna, orzechy, zielone warzywa, buraki, mniszek lekarski, spirulina
Biodostępność z pożywienia – Witamina B1 wchłania się najlepiej w środowisku kwaśnym. Należy ją przyjmować z posiłkami, ponieważ wtedy wydzielany jest sok żołądkowy. Osoby, które piją dużo kawy lub herbaty (nawet bez kofeiny) powinny zwiększyć dawkę witaminy B1 w swojej diecie, ponieważ napoje te pozbawiają organizm zasobów tiaminy. Dieta bezglutenowa niesie ze sobą ryzyko niedoboru, dlatego zawsze dodawaj do wypieku chleba mąkę gryczaną, grochową. Pamiętaj, że drożdże podnoszą zawartość wit. z grupy B w wypiekach. Natomiast soda lub proszek do pieczenia dodawane do wypieków rozkładają tę witaminę.
Zalecana dawka – zapobiegawczo w powstawaniu niedoborów wit. B1 – dawkowanie: dorośli, doustnie 3–9 mg/d;
WIT B2 (ryboflawina) – pomaga w utrzymaniu zdrowej skóry, paznokci i włosów,
w leczeniu chorób jamy ustnej, warg, języka, poprawia wzrok, chroni przed zaćmą oraz wolnymi rodnikami.
Niedobór – Niedobór witaminy B2 może zaburzyć wchłanianie żelaza. Objawy niedoboru: łuszczenie się i pękanie warg, zmiany zapalne na języku, bolący język, ogniska zapalne skóry, przetłuszczające się lub bez połysku włosy, rozdwajające się paznokcie, pękające kącki ust.
Nadmiar – Nie obserwuje się szkodliwych dla zdrowia skutków nadmiernego spożycia witaminy B2, jak i przedawkowania w przypadku suplementacji diety. Wynika to
z ograniczonej zdolności wchłaniania ryboflawiny z przewodu pokarmowego
Źródła w pożywieniu – wątroba, dziczyzna, jaja, kasza jaglana, ziarna zbóż, migdały, zielone warzywa, ziarno słonecznika, sery.
Biodostępność z pożywienia – Witamina ta jest odporna na podgrzewanie, ale jest nieodporna na światło słoneczne, dlatego zieloną pietruszkę, sałatę, orzechy, kapustę białą, przechowuj najlepiej w lodówce lub na ciemnej półce.
Zalecana dawka – 100 mg
WIT B3 (niacyna/PP/kwas nikotynowy, nikotynamid) – jest odpowiedzialna za utrzymywanie właściwego stanu nabłonka skóry, przewodu pokarmowego oraz układu nerwowego, wspomaga spalanie węglowodanów, białek i tłuszczy, łagodzi migrenowe bóle głowy, wspomaga procesy odtruwania organizmu. Spożywanie wit B3 wiąże się z rozszerzaniem naczyń krwionośnych, dochodzi wówczas do zaczerwienienia skóry, które mija po paru minutach.
Niedobór – jest powodem pelagry, stanów zapalnych i owrzodzeń błony śluzowej, zmęczenia oraz osłabienia mięśni, biegunki, zaburzeń psychicznych.
Nadmiar – Nadmiar witaminy B3 w organizmie zwiększa oporność na insulinę u osób dorosłych z wysokim ryzykiem wystąpienia cukrzycy insulinozależnej.
Źródła w pożywieniu – drożdże, pełne ziarna zbóż, zielone warzywa liściaste, orzechy, drób, mięso, ziemniaki, świeże jarzyny.
Biodostępność z pożywienia – witamina ta jest odporna na działanie wysokiej temperatury, zaś wrażliwa na duże ilości spożywanego cukru.
Zalecana dawka – 20 – 30 mg/dzień
KWAS FOLIOWY (wit B9) – zapobiega miażdżycy naczyń krwionośnych oraz depresjom, chroni przed osteoporozą kobiety w wieku pomenopauzalnym, właściwy poziom kwasu foliowego u ciężarnych chroni przed samoistnymi poronieniami, uszkodzeniami łożyska oraz niską masą urodzeniową dziecka. Jego obecność jest konieczna do prawidłowego rozwoju układu nerwowego rozwijającego się płodu.
Niedobór – niedobory kw. Foliowego są przyczyną wysokiego poziomu homocysteiny. Wzrost homocysteiny we krwi zwiększa ryzyko wystąpienia zawału serca, zakrzepów, wylewu krwi do mózgu oraz nasilenie zmian miażdżycowych. Aby zmniejszyć poziom homocysteiny należy zażywać kw.foliowy w dawce dziennej 0,4 mg. Niedobór wit B9 zawsze występuje u palaczy, alkoholików, kobiet ciężarnych oraz u ok 30 % osób cierpiących na zaburzenia psychiczne.
Nadmiar – Nadmierne spożycie syntetycznego kwasu foliowego może maskować objawy niedoboru witaminy B12, co utrudnia diagnostykę i uniemożliwia zapobieganie nieodwracalnym procesom degeneracyjnym w układzie nerwowym. Ponadto nadmiar kwasu foliowego przy wczesnych zmianach nowotworowych może nasilać proces karcinogenezy. Witamina B9 nie występuje samodzielnie lecz zawsze w połączeniu z wit B12.
Źródła w pożywieniu – wątroba, drożdże, żółtko jaja, morele, zielone warzywa liściaste (brukselka, szpinak), brokuły, szparagi, grzyby, orzechy, marchew.
Biodostępność z pożywienia – nasz organizm jest w stanie przyswoić tę witaminę z jedzenia tylko w 50 proc., natomiast w postaci syntetycznej – prawie w 100 proc. Dlatego, nawet jeśli nasza dieta jest bogata w kwas foliowy, przyda się nam również dodatkowe wsparcie.
Zalecana dawka – 300 -800 mcg, dla kobiet chcących zajść w ciążę zaleca się dawkę 400 mcg czyli 0,4 mg.
WIT B6 (pirydoksyna) – potrzebna do produkcji przeciwciał i krwinek czerwonych, przeciwdziała zaburzeniom nerwowym i zmianom skórnym, łagodzi nudności, osłabia nocne kurcze mięśni
Niedobór – Na niedobór narażone są szczególnie osoby stosujące antykoncepcję, cukrzycy oraz osoby spożywające duże ilości białka
Nadmiar – Podwyższony poziom homocysteiny występuje przy niedoborach w organizmie wit B6 i wi B12.
Źródła w pożywieniu – drożdże, pełne ziarna zbóż, rośliny strączkowe, jajka, mięso, orzechy włoskie, zielone warzywa, papryka.
Zalecana dawka – 2 – 3 mg. W czasie stosowania diet odchudzających i zażywania doustnych leków antykoncepcyjnych dochodzi do zwiększenia zapotrzebowania na tę witaminę.
WIT B12 (Cyjanokobalamina) – zmniejsza ryzyko zawału i wylewu, zapobiega niedokrwistości, wpływa na wzrost, uspokaja, poprawia koncentrację i pamięć.
Niedobór – na niskie zawartości w organizmie narażeni są szczególnie wegetarianie. Niedobór prowadzi do: napięcia nerwowego, drażliwości, bóli mięśniowych, nadwrażliwości na ciepło i zimno, zaburzeń wzrostu, problemów z wątrobą, miażdżycy wieńcowej, cukrzycy, stanów zapalnych skóry, zaparć.
Nadmiar – Witamina B12 należy do witamin rozpuszczalnych w wodzie, a co za tym idzie – nie jest gromadzona w organizmie, tylko wydalana wraz z moczem i potem. W związku
z tym trudno ją przedawkować. Jak przekonują specjaliści z Instytutu Żywności i Żywienia, spożycie witaminy B12 w ilościach znacznie przekraczających zalecaną podaż nie wywołuje szkodliwych efektów, ponieważ w tym przypadku następuje jej zwiększona absorpcja i wydalanie z organizmu
Źródła w pożywieniu – mięso, żółtko jaja, wątroba, nerki, mleko i wyroby mleczne naturalne! kiszona kapusta i ogórki.
Biodostępność z pożywienia – Podanie z kwasem foliowym regeneruje siły i powoduje wzrost witalności. Prawidłowo działająca tarczyca ułatwia wchłanianie B12. Witaminy tej nie wytwarzają rośliny, dlatego aż 92% wegetarian cierpi na jej niedobór.
Zalecana dawka – do 5 mg
WIT D3 – potrzebna do prawidłowego funkcjonowania wszystkich narządów. Organizm produkuje ją pod wpływem słońca. Jest odpowiedzialna za prawidłowy wzrost oraz procesy mineralizacji kości i zębów, zmniejsza ryzyko zachorowania na raka o 77%, przy dziennym dawkowaniu 4000IU do 8000IU, zmniejsza ryzyko zachorowania na cukzrycę do 80%.
Niedobór – depresja, zaburzenia snu, nerwowy sen, zmęczenie, ból mięśni, zaburzenia chodu, bóle pleców, uczucia zimna w dłoniach i stopach,zaburzenia krążenia, osteoporoza.
Nadmiar – Niestety nie można przyjąć z pożywieniem potrzebnych dawek wit D, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Konieczna jest więc suplementacja lub należy od 2 do 3 razy w tygodniu korzystać z kąpieli słonecznych.
Źródła w pożywieniu – niewielkie ilości w tranie, tłustych rybach.
Zalecana dawka – 4000 – 10 000 IU. Dla Polski, biorąc pod uwagę jej położenie geograficzne konieczna jest całoroczna suplementacja tą witaminą.
CYNK (Zn) – niezbędny dla ponad 200 enzymów, potrzebny do min białka wiążącego
wit. A, stabilności błon komórkowych, produkcji hormonów, odczuwania smaku i zapachu, metabolizmu alkoholu, obrony immunologicznej organizmu, zapobiega trądzikowi,ważny
w chorobach prostaty.
Niedobór – częste infekcje, zmęczenie, brak apetytu, kłopoty z koncentracją, łamliwe paznokcie,wypadanie włosów, suchość w ustach, niskie libido, choroby skóry, zmniejszenie tolerancji na alkohol. Osoby z niskim cynkiem cechuje niestabilność emocjonalna, huśtawki nastrojów, przemoc, ADHD.
Nadmiar – zdarza się rzadko – obniżenie odpowiedzi immunologicznej, zmniejszenie stężenia frakcji HDL, pogorszenie stanu odżywienia miedzą.
Źródła w pożywieniu – Spośród wszystkich produktów największą zawartością cynku odznaczają się małże oraz ostrygi wędzone i surowe. Ponadto zasobne w cynk są: drożdże, jaja, mięso, wątroba, nasiona roślin strączkowych, kasza gryczana, mniszek lekarski, pokrzywa, koper,
Biodostępność z pożywienia – Przyswajalność cynku jest większa z produktów zwierzęcych niż roślinnych.
Przykładowe zawartości – Ponadto cynk zawierają m.in. (w 100 g): wątroba cielęca – 8,40 mg, pestki dyni – 7,50 mg, wątroba wieprzowa – 4,5 mg, ser ementaler tłusty – 4,05 mg, pieczeń wołowa – 3,76 mg, fasola biała, nasiona suche – 3,77 mg, kasza gryczana – 3,50 mg, migdały – 3,19 mg, czekolada gorzka – 2,43 mg, groszek zielony – 1,4 mg
Poziom zalecany – 5 – 10 mg – dla dzieci, 16 mg M, 13 mg K – każdy dorosły
SELEN (Se) – ochrona zdrowych komórek przed nowotworami, chroni wątrobę przed otłuszczeniem (razem z wit E), prawidłowe funkcjonowanie tarczycy, wspomaga leczenie depresji, łagodzi ból przy reumatoidalnym zapaleniu stawów.
Niedobór – dysfunkcja tarczycy, występuje min.: w chorobach naczyń krwionośnych, fenyloketonurii, niewydolności nerek, chorobach nowotworowych.
Nadmiar – wypadanie włosów, łamliwość paznokci, depresja, nerwowość, niestabilność emocjonalna, czosnkowy oddech, pocenie się.
Źródła w pożywieniu – podroby (nerki), mięso, ryby i ich przetwory, jaja, orzechy brazylijskie, brązowy ryż, brokuły, cebula, algi, pokrzywa pietruszka, czosnek.
Biodostępność z pożywienia – Witamina C osłabia wchłanianie selenu. Do takiej sytuacji dochodzi, gdy w organizmie jest jej za dużo. Przeciwnie, działa witamina E, która sprawia, że pierwiastek ten łatwiej się wchłania. Selen działa synergistycznie z witaminą E, blokując szkodliwe procesy utleniania w tkankach.
Poziom zalecany – Zalecane, średnie, dzienne spożycie selenu zostało określone na poziomie 45 μg. Zapotrzebowanie na ten pierwiastek wzrasta podczas ciąży (400 µg) oraz laktacji(360µg).
MAGNEZ (Mg) – stabilizuje funkcje układu nerwowego i usprawnia pracę szarych komórek. Biorąc udział w przemianie węglowodanów, białek oraz tłuszczów, warunkuje dostawę energii do tkanek i komórek organizmu, zwłaszcza do wrażliwych na jej niedobór komórek nerwowych mózgu. Zmniejsza też ich nadpobudliwość, działając na organizm uspokajająco. Poprawia pamięć i myślenie.
Niedobór – Rozdrażnienie, nerwowość, kołatanie serca, bezsenność, zmęczenie oraz powtarzające się skurcze mięśni lub drganie powieki – w ten sposób organizm może sygnalizować, że brakuje mu magnezu. Według ostatnich badań, długotrwały niedobór magnezu zwiększa ryzyko chorób cywilizacyjnych – miażdżycy i nowotworów
Niedobór magnezu występuje najczęściej na skutek niedostatecznej jego podaży z pożywieniem, upośledzonego wchłaniania z przewodu pokarmowego (np. na skutek przewlekłych biegunek), a także z powodu zwiększonego wydalania przez nerki (np. u alkoholików, chorych leczonych diuretykami czy u cukrzyków).
Nadmiar – Nadmiar magnezu może wywołać nudności oraz biegunkę, a przy dużym przedawkowaniu także trudności w oddychaniu, zawroty głowy czy śpiączkę. Zdarza się to rzadko, ponieważ im więcej go w organizmie, tym słabiej jest wchłaniany, a nadmiar minerału usuwają nerki.
Źródła w pożywieniu – kasza gryczana, rośliny strączkowe, orzechy, owoce morza, kakao, kasza jęczmienna,ciemne pieczywo,groszek ,szpinak, ryby, żółte sery, banany. Dobrym źródłem magnezu mogą być również wody mineralne.
Biodostępność z pożywienia – Gotowanie powoduje stratę 30–75 proc. tego pierwiastka. Dlatego warzywa i owoce najlepiej jeść na surowo. Magnez jest lepiej przyswajany w środowisku kwaśnym i z białkiem zwierzęcym, dlatego kaszę gryczaną dobrze jeść np. z gulaszem. Wchłanianie magnezu utrudnia środowisko zasadowe (np. soki owocowe), alkohol, nasycone kwasy tłuszczowe, nadmiar wapnia i fosforu.
Poziom zalecany – norma dzienna:
TRYPTOFAN – pomaga zasnąć (500 mg + 100 mg B6 + 100 mg nikotynamidu +130 mg magnezu), zmniejsza wrażliwość na ból, działa przeciwdepresyjnie, łagodzi migreny, zmniejsza nadpobudliwość i napięcie.
Niedobór – w diecie może objawiać się spadkami nastroju, zahamowaniem wzrostu, niedokrwistością, spadkiem poziomu białka we krwi (hipoproteinemią), utratą owłosienia, stwardnieniem skóry, okołorogówkowym wzrastaniem naczyń, stłuszczeniem wątroby, degeneracją kanalików nasiennych u mężczyzn, degeneracją mięśni gładkich
i zahamowaniem laktacji.
Nadmiar – w organizmie może być wynikiem nadużywania suplementacji i przejawia się nudnościami i wymiotami, bólami głowy, sennością, suchością w ustach,
zaburzoną koordynacją ruchów i niewyraźnym widzeniem.
Źródła w pożywieniu – pestki dyni, cielęcina, otręby owsiane, brązowy ryż, orzeszki ziemne, ziarno, produkty sojowe.
Biodostępność z pożywienia – tryptofan z żywności przegrywa konkurencję o wchłanianie z innymi aminokwasami. Dlatego to suplementacja wpływa najbardziej na wzrost poziomu tryptofanu i jego metabolitów w mózgu, niwelując przy tym stany depresyjne
Zalecana dawka – 250 – 667 mg – przyjmować zawsze z wit B complx
FENYLOALANINA – zmniejsza uczucie głodu, zwiększa popęd seksualny, poprawia pamięć i refleks, łagodzi stany depresyjne.
Niedobór – może skutkować w niedokrwistości, problemach z pamięcią, zaburzeniach wzrostu u dzieci. Innym skutkiem niedoboru fenyloalaniny może być brak energii i chęci do życia, zmniejszenie uczucia głodu, niski poziom białka we krwi, tracenie koloru
i wypadanie włosów. Niedobór fenyloalaniny powoduje także impotencję i depresję.
Nadmiar – może być skutkiem choroby zwanej fenyloketonurią, która powoduje spadek nastroju, zaburzenie cyklu miesiączkowego. Wpływa także na prawidłowy sen oraz kontrolę łaknienia, a u dzieci w okresie niemowlęcym ma wpływ na funkcjonowanie układu termoregulacji. Innymi skutkami jest depresja, załamanie nerwowe i dysfunkcje układu nerwowego, co szczególnie niebezpieczne może być u noworodków i płodu.
Źródła w pożywieniu – znajduje się w małych ilościach we wszystkich białkach. Wśród warzyw największą ilość fenyloalaniny na 100 gram zawiera fasola biała (1232 mg), groch (1172 mg) i soczewicaczerwona (1380 mg) oraz soja(1670 mg).
Zalecana dawka – 250 – 500 mg
OMEGA – 3 – stanowi 60 % tłuszczów potrzebnych mózgowi, są niezbędne do budowy błon komórkowych, odpowiadają za prawidłową funkcję siatkówki oka, są niezbędne w procesach spermatogenezy, zapobiegają alergiom, wzmacniają kości.
Niedobór – związany jest ze złym stosunkiem kwasów omega-3 do omega -6. Równowaga pomiędzy kwasami jest zachowana, gdy ich stosunek w spożywanych pokarmach wynosi 1:5 lub 1:6. Wówczas nie tworzą się prozapalne i prozakrzepowe związki.
Nadmiar – raczej nie spotykany.
Źródła w pożywieniu – ryby, skorupiaki, algi, orzechy włoskie, olej, lniany, olej arachidowy, olej rzepakowy, jaja kur karmionymi nasionami lnu,
Biodostępność z pożywienia – spożywając odpowiednio dużo roślin bogatych w omega-3, np. roszponkę, orzechy włoskie, rzepak, pamiętaj, by łączyć je z produktami zawierającymi polifenole. Polifenole są ciemnymi barwnikami, które dają piękny kolor wina i jagód i ułatwiają syntezę długołańcuchowych omega-3.
Cechy dobrego kwasu omega-3. Jak wybierać kwasy omega-3, aby były dobrej jakości?
1. Z małych ryb
Kwasy omega-3 powinny być pozyskiwane z małych ryb, ponieważ ze względu na swój krótki okres życia kumulują znacznie mniej metali ciężkich niż duże ryby.
2. Certyfikowane miejsca połowu
Rekomendowanymi miejscami połowu ryb są morza półkuli południowej, gdzie mniejsze natężenie przemysłu oznacza mniej zanieczyszczeń w wodzie. Certyfikowane akweny na południowym Pacyfiku są optymalnym źródłem kwasów omega-3.
3. Krótki czas wytworzenia
Ze względu na łatwość, z jaką rybi olej może podlegać niekorzystnym dla zdrowia procesom utleniania, czyli jełczenia, ważne są warunki produkcji oraz czas jaki upływa od momentu połowu ryb do pozyskania oleju. Najlepiej gdy wynosi on mniej niż 36 godzin od połowu do produkcji oleju rybiego.
4. Krystaliczna, jasna barwa oleju
Im jaśniejsza barwa oleju tym wyższa jakość produktu, co świadczy o tym, że nie jest on zjełczały, a w efekcie „nie odbija się rybą”. Do pomiaru barwy oleju służy 18-stopniowa skala Gardnera: im niższa wartość na skali, tym świeższy jest olej, tym lepsza jego jakość.
5. Delikatny smak i zapach
Olej rybi powinien mieć delikatny świeży zapach – olej zbyt intensywnie pachnący ‘rybą’ może wskazywać na zjełczenie i niską jakość surowca. Zawartość utlenionych kwasów omega-3 mierzona jest wartością TOTOX (total oxidation). Maksymalny limit to 28: im niższa wartość na tej skali, tym mniej utlenionych kwasów omega-3 zawiera olej. Fizyczne właściwości zobaczysz gołym okiem i poczujesz próbując produkt.
6. Naturalna postać omega-3
Kwasy omega-3 zawarte w produkcie powinny występować w postaci triglicerydów (TG),czyli w takiej postaci jak w rybach, przez co lepiej się wchłania. Kwasy tłuszczowe
w postaci estrów etylowych (ethyl esters – EE) są słabiej przyswajalne.
7. Certyfikaty i badania
Kwas omega-3 powinien posiadać certyfikaty uznanych organizacji wyznaczających standardy jakościowej oceny kwasów omega-3, np. GOED.
Dawkowanie – minimum 1 g/dzień
Dowiesz się, w jaki sposób będę mogła Ci pomóc w Twoich wyzwaniach zdrowotnych za pośrednictwem dostępnych mi metod.