Jestem tym co jem – jak dieta wpływa na postrzeganie świata?

zdrowe jedzenie

Nie od dziś wiadomo, że sposób, w jaki się odżywiamy ma ogromny wpływ na nasze samopoczucie. To, co spożywamy wpływa na każdą ze sfer: psychiczną, fizyczna i energetyczną. Decyzje, jakie w związku z wyborem produktów spożywczych podejmujemy każdego dnia, podczas każdego kolejnego spożywanego przez nas posiłku mają zasadniczy wpływ na naszą samoocenę i poczucie wewnętrznej spójności.

Mogą być źródłem harmonii i dawać nam siłę potrzebną do mierzenia się z codziennymi wyzwaniami, lub utrudniać przepływ życiodajnej energii i zatruwać nasz organizm odbierając energię, odwadniając, a nawet prowadząc do rozwinięcia się chorób cywilizacyjnych takich jak otyłość, cukrzyca, depresja lub zaburzenia żywienia. Dlatego tak ważne jest świadome i przemyślane przyrządzanie posiłków z wartościowych i smacznych zarazem produktów spożywczych.

Jesteś tym, co jesz

Znane powiedzenie mówiące, że jesteśmy tym, co jemy kryje w sobie bardzo dużo prawdy. O otyłości mówi się, że jest to cywilizacyjna choroba metaboliczna. O depresji wiemy, że odpowiednią dietą można wspomóc chorego. Dlaczego zatem tak wielu z nas sięga po przetworzone, pełne cukru i chemicznych dodatków produkty spożywcze? Wynika to z tempa, w jakim żyjemy oraz braku świadomości jak znaczący wpływ na nasz organizm ma stosowana przez nas dieta. Dlatego warto podkreślić naukowo potwierdzone fakty, że to, co jemy ma wpływ nie tylko na to, jak wyglądamy, ale tez na to, jak się czujemy, na nasz styl i poziom przystosowania społecznego, na rozwój cech męskości oraz żeńskości, poczucie kontroli, asertywności i sprawczości, a także pewności siebie. Nadmierne wychudzenie ciała lub otyłość zazwyczaj nie są przez osoby na nie cierpiące postrzegane jako stan pożądany, dlatego wielokrotnie powtarzane przez lekarzy słowa, żeby jeść zdrowe, świeże i wartościowe produkty spożywcze, mają nas ochronić przed nieuniknionymi w przypadku rozwinięcia się zaburzeń żywienia chorobami cywilizacyjnymi i psychopatologiami. Każdą wątpliwość w kwestii żywienia warto skonsultować ze specjalistą lub lekarzem, tak jak czynią to moi klienci pragnący żyć długo, zdrowo i mieć poczucie harmonii ducha i ciała. 

Zagrożenia płynące ze stosowania nieodpowiedniej diety

W dużej mierze obraz młodego, witalnego i zdrowego ciała kreowany przez współczesne media jest przyczyną wielu zaburzeń żywienia zwłaszcza u młodych osób, które dążąc do osiągnięcia upragnionej sylwetki, zaburzają naturalny dla ich organizmu cykl dobowy i wprowadzając nieskonsultowane ze specjalistą ds. żywienia długotrwałe głodówki, niesprawdzone diety itp. Szczególnie niebezpieczne dla zdrowia i życia mogą być stosowane na dłuższą metę mono diety lub diety redukcyjne, które ograniczają dzienną dawkę kalorii pozyskiwanej z wąskiej grupy produktów, uniemożliwiając organizmowi normalne funkcjonowanie. Jest to powodowane brakiem dostępu do witamin i mikroelementów niezbędnych do życia, które nie znajdując się na liście produktów rekomendowanych przez daną dietę. Ponadto badania przeprowadzone na uniwersytecie w Stanie Minessota w USA dowiodły, że zmianie ulega też zachowanie człowieka na skutek źle prowadzonej diety, a jego myśli obsesyjnie koncentrują się wyłącznie na temacie jedzenia. Pojawia się też depresja, niepokój, rozdrażnienie oraz ogólne osłabienie organizmu. Przy monodietach opartych na dużej ilości białka odzwierzęcego może natomiast  dojść do zaburzeń nastroju, depresji, napadów lęków, migren, a nawet padaczki, anemii, otłuszczenia wątroby.

Jakie zagrożenie niesie ze sobą spożywanie cukru

Telewizja mocno promuje także łatwo dostępną, aczkolwiek niezdrową żywność zawierającą ogrom cukru. Nadmieńmy, że nadmierne spożywanie cukru prowadzić może do otyłości i cukrzycy, pozbawia także organizm życiodajnej energii, przez co możemy się robić senni, rozleniwieni i kapryśni. Nadmiar cukru w organizmie to także znakomita pożywka dla rozwoju pleśni i drożdżaków powodujących grzybicę (typu candida), które powodują rozwój infekcji błon śluzowych przewodu pokarmowego. W takiej sytuacji, kiedy zachwiana zostaje równowaga mikrobiologiczna naszego organizmu, jedynym ratunkiem dla nas jest zastosowanie odpowiedniej, skonsultowanej z lekarzem diety leczniczej, które zastopuje rozwój kandydozy.