Złóż wniosek o raty
Możesz sfinansować swój zakup za pomocą 10 nieoprocentowanych rat (RRSO 0%).
Wyślij wniosek - nasz przedstawiciel skontaktuje sie z Tobą i potwierdzi wszystkie formalności, związane z płatnościami ratalnymi.
Możesz sfinansować swój zakup za pomocą 10 nieoprocentowanych rat (RRSO 0%).
Wyślij wniosek - nasz przedstawiciel skontaktuje sie z Tobą i potwierdzi wszystkie formalności, związane z płatnościami ratalnymi.
UKŁAD MOCZOWY
Pomaga wydalać zbędne substancje z organizmu wraz z moczem – produktem ubocznym działania tego układu. Zakażenie i zapalenie układu moczowego to jedne z wielu chorób, które mogą dotyczyć tego układu.
Zalecenia przy infekcji pęcherza moczowego:
infekcje rozwijają się w odpowiednim dla siebie środowisku, do którego przyczynia się spożycie zbyt dużej ilości zakwaszających pokarmów: rafinowanego cukru i innych stężonych słodzików, nadmierne ilości mięsa, tłustych i oleistych pokarmów oraz zbyt wiele skrobi.
Gorzkie, ochładzające i zasadotwórcze pożywienie oczyszcza organizm z infekcji, dlatego w diecie powinny się znaleźć min.: sałata, seler naciowy, rzepa, kalarepa, żyto, amarantus, fasolka adzuki, dzikie sinice, szparagi, ocet, biały pieprz, lucerna, dynia, papaja oraz gorzkie zioła: koci pazur, waleriana, rumianek.
Unikaj produktów takich jak: nabiał, mięso, jajka, tofu i produkty sojowe, ananas, sól, słodziki.
Zalecane owoce: cytryna (sok rozcieńczony z wodą), żurawina (sok i tabletki), borówki. Dobroczynne herbatki ziołowe: z mącznicy lekarskiej, liścia mniszka, pipissewy, liści babki zwyczajnej, siemienia lnianego.
UWAGI: najskuteczniejsze z ziół to mącznica i pipissewa, chociaż jej długotrwałe stosowanie może działać drażniąco na drogi moczowe. Pipissewa jest lepsza w przypadku przewlekłego zapalenia pęcherza moczowego i infekcji nerek, ponieważ może być długo stosowana.
Większość dostępnych w handlu soków z żurawiny zawiera substancje słodzące, daltego najlepiej byłoby znaleźć niesłodzony sok żurawinowy lub stosować żurawinę w postaci tabletek.
Bardzo ważnym elementem jest przyjmowanie zwiększonej ilości płynów . Pomaga to, bowiem wypłukać bakterie z pęcherza moczowego i dróg moczowych. Zaleca się przyjmować około 30-40 ml/kg masy ciała, co dla dorosłej osoby ważącej około 70 kg oznacza wypijanie pomiędzy 2, 1-2,8 litra płynów na dobę. Warto sięgać po niegazowaną wodę nisko i średniozmineralizowaną, herbaty ziołowe. Aby szybciej usunąć bakterie z dróg moczowych wskazane jest zakwaszenie moczu. Można to robić za pomocą wody z dodatkiem soku z cytryny. Zawierają one kwas askorbinowy, czyli witaminę C, która będzie zakwaszać środowisko w drogach moczowych. Pamiętajmy jednak, że witamina C nie lubi dwutlenku węgla. Przygotowując, więc wodę z dodatkiem świeżo wyciskanego soku z owoców nie używaj wody gazowanej. Unikaj też słodzonych napojów gazowanych, „wód smakowych” oraz napojów typu cola
Zalecenia przy niewydolności nerek:
Jednym z podstawowych celów żywienia w niewydolności nerek jest utrzymanie masy ciała w granicach prawidłowych, gdyż zarówno niedożywienie, jak i otyłość pogarszają rokowanie.
Białko
W okresie wyrównanej i niewyrównanej niewydolności nerek podaż białka powinna być ograniczona do 0,8g/kg nmc (Należna Masa Ciała = właściwa masa ciała :)), ze szczególnym zwróceniem uwagi na zmniejszenie tych produktów białkowych, które zawierają duże ilości fosforanów. Fosforany znajdują się w tzw. żywności wysoko przetworzonej jak: kiełbasy, wędliny, napojach typu cola, zżelowanych owocach, dżemach, produktach instant, ciastkach i ciastach, lidach i deserach lodowych, zagęszczonych produktach mlecznych, daniach typu fas food itp.
Dieta w niewydolności nerek powinna być oparta na tzw. dobrych węglowodanach, czyli złożonych i przede wszystkim nieprzetworzonych. Są one zawartych w pieczywie razowym, kaszy, ryżu, ziemniakach, itp. (z uwzględnieniem zawartości w nich potasu i fosforanów, które trzeba ograniczać).
Dobre węglowodany są cenne dla zdrowia, ponieważ stanowią źródło witamin, biopierwiastków oraz błonnika. Są to m.in. produkty pełnoziarniste i razowe, orzechy, ryż brązowy, dziki i basmati, makaron z pełnego ziarna, płatki owsiane, jęczmienne, orkiszowe, kasze gryczana, jaglana, orkiszowa, otręby owsiane, orkiszowe, kiełki, warzywa, owoce.
Pieczywo z mąki oczyszczonej jest pozbawione błonnika oraz innych składników niezbędnych do prawidłowego metabolizmu, dlatego najlepiej wykreślić je z jadłospisu. Najlepsze jest pieczywo z mąki z pełnego przemiału.
Tłuszcze nie mogą stanowić więcej niż 30% zapotrzebowania energetycznego. zalecane są olej lniany, oliwa z oliwek, tłuszcz rybi. Smalec, tłuste mięso, podroby powinny być ograniczane.
Zaleca się dużą zawartość błonnika w pożywieniu i niskie spożycie alkoholu.
Zalecenia przy kamicy nerkowej:
Pacjenci z kamicą nerkową powinni spożywać duże ilości płynów. Dzięki temu zmniejsza się stężenie składników moczu, co zapobiega ich wytrącaniu się w postaci kryształków. Osoby stosujące się do tego zalecenia znacznie zmniejszają ryzyko wystąpienia lub nawrotu kamicy nerkowej.
Kwas szczawiowy
W diecie osób z kamicą należy ograniczyć spożycie produktów zawierających szczawiany. Spadek zawartości wapnia w diecie zwiększa wchłanianie szczawianów z przewodu pokarmowego, dlatego ważna jest równowaga pomiędzy wapniem i kwasem szczawiowym w posiłku.
Wybrane produkty bogate w szczawiany (wg Whitney E. N. i wsp., 2002)
Warzywa | Owoce | Inne |
Rabarbar | Jeżyna | Kakao w proszku |
Botwina | Mango | Kawa |
Szpinak | Jagody | Czekolada mleczna |
Szczaw | Czerwona porzeczka | Czekolada gorzka |
Buraki | Agrest | Herbata |
Pietruszka | Winogrona | Pokrzywa |
Seler | Skórka z cytryny | Otręby pszenne |
Bakłażan | Skórka z pomarańczy | Orzechy |
Por | Skórka z limonki | Keks |
Kabaczek | Malina | Piwo |
Rabarbar | ||
Truskawki |
Zalecenia przy dnie moczanowej:
Dna (skaza moczanowa, podagra, artretyzm) jest chorobą przemiany materii od wieków dręcząca ludzkość.Polega na nadmiernym wytwarzaniu w organizmie kwasu moczowego. Wiąże się z zaburzeniem metabolizmu kwasu moczowego powstającego z puryn. Nadmiar kwasu odkłada się w postaci kryształków w stawach i tkankach okołostawowych. Charakterystyczne objawy choroby to: zaczerwienienie, obrzęk, rozgrzanie zajętego stawu i gwałtowne bóle w czasie napadów dny. Często zajętym stawem jest staw śródstopo-paliczkowy dużego palucha u nogi. W przebiegu choroby wytwarzają się tak zwane guzki dnawe (inaczej: guzki artretyczne) w stawach, ścięgnach, kaletkach maziowych lub
w małżowinie usznej.
Chorzy na dnę muszą wykluczyć z diety pokarmy bogate w związki purynowe: podroby (wątroba, mózg, nerki, serca), wywary, sosy mięsne, zupy na wywarach mięsnych, galarety mięsne, sardynki, śledzie, suche strączkowe (groch, fasola, soczewica, bób) oraz używki (kawa, herbata, kakao).
Nie zawierają wcale lub zawierają niewielką ilość związków purynowych: ser, ryż, owoce. Właśnie te produkty powinny mieć duże zastosowanie w układzie diety w przypadkach dny. Przy nietolerowaniu produktów mlecznych w czystej postaci, należy je spożywać w potrawach. Mogą to być np. pierogi leniwe, budynie z twarogu i warzyw lub z twarogu i kasz. Związków purynowych nie zawierają również: masło, śmietana, miód.
Posiłki należy spożywać regularnie – ostatni na 3-4 godziny przed snem, ponieważ w nocy podczas snu zwiększa się ilość zatrzymywanego w ustroju kwasu moczowego.
Potrawy przygotowywać bez tłuszczu; tłuszcz na surowo dodawać do ugotowanych potraw. Technika sporządzania posiłków opiera się na gotowaniu w wodzie lub na parze. Mięso gotuje się wyłącznie w dużej ilości wody. Ze względu na małą jego ilość do spożycia dziennie (około 50 g) zaleca się sporządzanie potraw typu risotta, gołąbki itp. Zabrania się spożywania potraw smażonych, pieczonych i duszonych z użyciem tłuszczu.
Rodzaj produktu | Dozwolone | Zabronione |
Pieczywo | orkiszowe, żytnie jasne i razowe | |
Mąka | orkiszowa, żytnia, ziemniaczana, pytlowa, razowa | |
Makarony | wszystkie gatunki | |
Kasze | wszystkie rodzaje | |
Mleko | Najlepsze fermentowane przetwory mleczne (zsiadłe mleko, kefir, jogurt wyłącznie naturalny!) | Unikać mleka, serów, zwłaszcza tłustych |
Sery | chude, twarogowe | tłuste |
Jajka | całe, białka i żółtka | |
Mięso | w ograniczonych ilościach, chude: indyk, cielęcina, wołowina, jagnięcina, kura, królik | tłuste gatunki mięsa, podroby : wątroba, nerki, mózg, serca |
Ryby | sandacz, karp, dorsz, pstrąg | sardynki, szproty, śledź, tłuste ryby |
Wędliny | wszystkie rodzaje wędlin, konserwy | |
Masło, śmietana | w ograniczonych ilościach | |
Ziemniaki | gotowane, pieczone | smażone |
Warzywa i owoce obfitujące w witaminę C | warzywa kapustne, kalafiory, pomidory i chrzan, owoce jagodowe, cytrusowe, owoce dzikiej róży | |
Warzywa bogate w karoteny | marchew, dynia, sałata, szczypiorek, koperek, zielona pietruszka | szpinak, szczaw, groszek zielony, fasola, fasolka szparagowa |
Inne warzywa i owoce | pory, cebula, buraki, ogórki, rzodkiewka, kalarepa, brukiew, korzeń pietruszki, seler jabłka, śliwki, gruszki, morele, brzoskwinie, melony, winogrona, czereśnie, wiśnie rodzynki | rabarbar |
Suche strączkowe | wszystkie: groch, fasola, soja, bób, soczewica | |
Cukier i słodycze | cukier – dozwolony, ale niezalecany; miód, dżemy, marmolady, syropy, konfitury | czekolada i słodycze z dodatkiem kakao, kawy lub alkoholu |
Przyprawy | łagodne: koperek, pietruszka, szczypiorek, kwasek cytrynowy, skórka pomarańczowa, sok z cytryny, majeranek, cynamon | ostre: ocet, pieprz, musztarda, papryka, gałka muszkatołowa |
Używki | słaba herbata | prawdziwa kawa, kakao, mocna herbata, alkohol, czekolada |
Uwaga na związki purynowe!!!
W przypadku dny moczanowej należy unikać produktów zawierających dużo kwasu moczowego i białka.
Produkty, które można jeść i te, o których lepiej nawet nie myśleć ze względu na kwas moczowy.
Produkt | Kwas moczowy w 100 g |
Mięso i wędliny | 80-180 mg niska zawartość puryn: szynka gotowana, kotlety , mięso zajęcze bardzo wysoka zawartość kwasu moczowego: wieprzowina |
Podroby | 100-1050 mg bardzo wysoka zawartość kwasu moczowego: serce, wątroba, nerki |
Drób | 150-250 mg bardzo wysoka zawartość kwasu moczowego: gęsina, mięso kury ze skórą |
Ryby | 120-560 mg niska zawartość puryn: węgorz wędzony, łosoś, halibut, sola, kawior bardzo wysoka zawartość kwasu moczowego: sardynki w oleju, szprotki wędzone |
Zboża | 0-850 mg bez kwasu moczowego: ryż, mąka kartoflana niska zawartość puryn: chleb, makaron, kasza manna bardzo wysoka zawartość kwasu moczowego: kiełki pszenne, gryka |
Oleje i inne tłuszcze | 0 mg |
Mleko i przetwory | 0 mg |
Jaja | 0 mg |
Warzywa i ziemniaki | 30-330 mg bardzo niska zawartość puryn (do 30 mg): ziemniaki, marchew, kalafior, szparagi, sałaty bardzo wysoka kwasu moczowego: soja, fasola |
Owoce | 20-80 mg bardzo niska zawartość puryn (do 20 mg): prawie wszystkie gatunki owoców bardzo wysoka zawartość kwasu moczowego: suszone morele |
Nie wolno jeść | Wolno jeść |
wątroba | ziemniaki |
nerki | jarzyny |
mięso (maksymalnie 2 razy w tygodniu) | potrawy z mąki |
sardynki | nabiał, najlepszy jest przefermentowany – kefir, jogurt naturalny, zsiadłe mleko |
śledzie | |
fasola | |
groch | |
szpinak | |
brukselka | |
piwo |
Poza tym spożywać mało tłuszczów.
Stosować na surowo olej lniany.
Uwaga!!!
Chorzy na dnę powinni wystrzegać się nadwagi.
Mam nadzieję, że wskazówki okazały się przydatne
Dowiesz się, w jaki sposób będę mogła Ci pomóc w Twoich wyzwaniach zdrowotnych za pośrednictwem dostępnych mi metod.