Enzymy trawienne

Enzymy trawienne wydzielane są na różnych piętrach układu pokarmowego. Jeśli dojdzie np. do upośledzenia funkcji zewnątrzwydzielniczej trzustki, konieczne jest suplementowanie enzymów trawiennych, by nie doprowadzić do niedoborów pokarmowych.

Spożywane pokarmy w obrębie układu pokarmowego poddawane są działaniu czynników mechanicznych i chemicznych, mających na celu doprowadzenie spożywanych potraw do takiej postaci, która umożliwia ich wchłonięcie. Składnikami pokarmowymi są białka, tłuszcze, węglowodany, witaminy, sole mineralne oraz woda. Pierwsze 3 grupy, czyli białka, tłuszcze i węglowodany, muszą zostać rozłożone do prostszych form – aminokwasów, kwasów tłuszczowych i cukrów prostych, by móc zostać wchłonięte i spożytkowane odpowiednio przez organizm.

Enzymy trawienne w ślinie

Pierwszym etapem trawienia jest przejście pokarmu przez jamę ustną i przełyk. Tu pokarm zostaje wstępnie rozdrobniony zębami. Kiedy jedzenie styka się z błoną śluzową jamy ustnej, na drodze odruchu bezwarunkowego dochodzi do wydzielania śliny. Ślina, a także inne soki trawienne bogate w enzymy trawienne wydzielane są często już na sam widok bądź zapach pokarmu, choć to już związane jest z odruchem warunkowym organizmu. W jamie ustnej wytwarzane jest nawet 1,5 l śliny na dobę. Dzieje się tak za sprawą ślinianek. Ślina zawiera enzym trawiący wielocukry – alfa-amylazę ślinową oraz mucyny (są to glikoproteiny ułatwiające formowanie kęsów).

Enzymy trawienne w żołądku

Żołądek ma za zadanie gromadzić, trawić i wyjaławiać spożywane pokarmy. Ta część pokarmu, która trafia do żołądka jako ostatnia, ląduje w jego środkowej części i nie ma styczności bezpośrednio z błoną śluzową żołądka. Dalej jest poddawana działaniu enzymu trawiennego ze śliny, czyli alfa-amylazy. Dopiero kiedy pokarm zetknie się z sokiem żołądkowym, który zawiera enzymy trawienne specyficzne dla żołądka, sole mineralne, wodę, kwas solny, zaczyna się właściwe trawienie. W głównych komórkach błony śluzowej żołądka znajdują się ziarnistości zawierające pepsynogen, czyli nieczynny enzym, który pod wpływem kwasu solnego zmienia się w pepsynę. Jest ona enzymem trawiennym rozkładającym duże cząsteczki białek na mniejsze, tzw. polipeptydy. Działanie pepsyny polega na rozrywaniu wiązań peptydowych w cząsteczkach białek. Ostatecznie tworzą się krótkie i długie łańcuchy polipeptydowe.

Enzymy trawienne w jelicie cienkim

Jelito cienkie jest bardzo ważnym odcinkiem przewodu pokarmowego, ponieważ zachodzą w nim procesy trawienia pokarmu do najprostszych form, a także ich wchłanianie do krwi. Do procesów trawiennych w jelicie cienkim przyczyniają się enzymy trawienne zawarte w soku jelitowym, trzustkowym oraz żółci.

Początkowym odcinkiem jelita cienkiego jest dwunastnica. Występują w niej gruczoły dwunastnicze podśluzówkowe, które wydzielają gęsty śluz chroniący błonę śluzową dwunastnicy przed działaniem kwaśnej treści żołądkowej, a także gruczoły jelitowe, które wytwarzają sok jelitowy. Zawiera on następujące enzymy trawienne:

  • lipazę – rozkładającą tłuszcze do kwasów tłuszczowych i glicerolu,
  • aminopeptydazy – rozkładające polipeptydy do najprostszych form – aminokwasów,
  • enzymy trawienne rozkładające wielocukry do jednocukrów,
  • enzymy rozkładające kwasy nukleinowe do pentozy, zasad purynowych i piramidowych oraz kwasu fosforowego.

Drugim elementem koniecznym do odpowiedniego procesu trawienia w jelicie cienkim jest sok trzustkowy. Wydzielany jest przez zewnątrzwydzielniczą część trzustki, a następnie przez przewód trzustkowy trafia do dwunastnicy. Dziennie człowiek wytwarza około 2 l soku trzustkowego. W jego skład wchodzą:

  • enzymy trawiące białka: trypsynogen, chymotrypsynogen, elastazy, karboksypeptydazy,
  • enzymy trawiące tłuszcze: lipaza, fosfolipaza i esterazy,

W dwunastnicy wydzielana przez błonę śluzową enterokinaza aktywuje trypsynogen, przekształcając go w aktywny enzym – trypsynę. Proces ten wpływa dalej na przekształcenie chymotrypsynogenu w chymotrypsynę. Do dwunastnicy trafia również żółć z wątroby. Zawarte w niej kwasy halogenowe są naturalnym detergentem pozwalającym na proces emulgacji tłuszczów. Emulgacja jest procesem polegającym na rozbijaniu jednolitej masy na drobne cząsteczki, co ułatwia proces ich trawienia.

Suplementacja enzymów trawiennych

Aby składniki pokarmowe zostały wchłonięte, konieczne jest ich odpowiednie strawienie. Jeśli upośledzone jest wydzielanie któregokolwiek z wyżej wymienionych enzymów trawiennych, dochodzi do zaburzeń wchłaniania, a tym samym do niedoborów pokarmowych. Szczególnie dotyczy to upośledzenia czynności zewnątrzwydzielniczej trzustki. Predysponują do tego stany:

  • przewlekłe zapalenie trzustki,
  • niedrożność przewodu trzustkowego lub żółciowego.

Skutkuje to zaburzeniami trawienia i wchłaniania, wobec czego zaleca się w takich stanach często suplementację enzymów trzustkowych.

FOOD ENZYMES to produkt zawierający enzymy trawienne, ułatwia trawienie i przyswajanie pokarmu, alergia pokarmowa, atopowe zapalenie skóry, nieżyt żołądka, zapalenie jelita grubego, flora bakteryjna, przemiana materii

 FOOD ENZYMES – zawiera wyważony kompleks enzymów trawiennych, dzięki czemu ułatwia trawienie i przyswajanie pokarmu, jest składnikiem kompleksowego leczenia alergii pokarmowej, atopowego zapalenia skóry, nieżytu żołądka, zapalenia jelita grubego itp., stabilizuje czynności flory bakteryjnej okrężnicy, harmonizuje przemianę materii

Produkt ten ma najistotniejsze znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego. Wszystkie produkty trafiające do żołądka i jelit muszą ulec oddziaływaniu wystarczającej ilości enzymów. Tylko wtedy ma się pewność, że organizm przyswoi wszystkie cenne substancje, zawarte w pokarmie.

DZIAŁANIE:

  • Ułatwia trawienie i przyswajanie pokarmu
  • Jest składnikiem kompleksowego leczenia alergii pokarmowej, atopowego zapalenia skóry, nieżytu żołądka, zapalenia jelita grubego itp
  • Stabilizuje czynności flory bakteryjnej okrężnicy
  • Harmonizuje przemianę materii

Produkt ten ma najistotniejsze znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego.

Niestety obecnie wiele osób cierpi z tego powodu, że ich układ enzymatyczny funkcjonuje niestabilnie. Zaburzenia enzymatyczne mogą powstawać zarówno w okresie niemowlęcym, szczególnie w przypadku sztucznego karmienia, jak również w wieku dojrzałym, zwłąszcza w przypadku występowania takich chorób jak: przewlekłe zapalenie trzustki, przewlekły nieżyt żołądka, hepatyt, dysbakterioza okrężnicy itp.

Z tego właśnie powodu taki produkt jak „Food Enzymes” potrzebny jest człowiekowi w celu normalnego funkcjonowania układu pokarmowego i całego organizmu. Produkt ten zaleca się zażywać po obfitym posiłku, w przypadku uczucia ciężkości i przepełnienia żołądka. Zakres zastosowania „Food Enzymes” dla osób cierpiących na choroby przewodu pokarmowego jest nieograniczony.

„Food Enzymes” zawiera wyważony kompleks enzymów trawiennych,

Szczególne znaczenie „Food Enzymes” ma w kompleksowej terapii większości chorób alergicznych, kiedy nieprzetrawione produkty mogą potencjalnie przekształcić się w alergeny.

Prawidłowe trawienie ma ogromne znaczenie dla organizmu, a zatem nie da się przecenić jego wpływu na zdrowie.

„Food Enzymes” zawiera wyważony kompleks enzymów trawiennych, oddziałujących na wszystkie składniki naszej codziennej diety. Na przykład pepsyna trawi białka w kwaśnym środowisku (HCL betainy), pankreatyna wytwarzana przez trzustkę – służy ona do lepszego trawienia białka, tłuszczów i węglowodanów w środowisku zasadowym okrężnicy, alfa-amylaza trawi skrobię, kwasy żółciowe zaś przygotowują tłuszcze do oddziaływania lipazy. Zawartość jednej kapsułki potrafi strawić 30 g białka, 30 g węglowodanów oraz 20 g tłuszczów.

SKŁAD 1 KAPSUŁKI:

  • alfa-amylaza – 90 mg
  • HCl betainy – 162 mg
  • Sole kwasów żółciowych – 40 mg
  • Bromelain – 50 mg
  • Lipaza – 0, 5 mg
  • Pankreatyna – 22 mg
  • Papaina – 45 mg
  • Pepsyna – 60 mg

OPAKOWANIE:
120 kapsułek.

SPOSÓB UŻYCIA:
Przyjmować po 1-2 kapsułki w czasie posiłku 3 razy dziennie.

Wiedza o enzymach Autor: lek. Agnieszka Widera (link tutaj)