Złóż wniosek o raty
Możesz sfinansować swój zakup za pomocą 10 nieoprocentowanych rat (RRSO 0%).
Wyślij wniosek - nasz przedstawiciel skontaktuje sie z Tobą i potwierdzi wszystkie formalności, związane z płatnościami ratalnymi.
Możesz sfinansować swój zakup za pomocą 10 nieoprocentowanych rat (RRSO 0%).
Wyślij wniosek - nasz przedstawiciel skontaktuje sie z Tobą i potwierdzi wszystkie formalności, związane z płatnościami ratalnymi.
UKŁAD POKARMOWY
Dolegliwości ze strony układu pokarmowego są bardzo często konsekwencją dysbiozy jelitowej. Często diagnozowany zespół jelita drażliwego objawia się między innymi bólami brzucha, wzdęciami, mdłościami, uczuciem przepełnienia żołądka. Mała ilość dobrych bakterii jelitowych powoduje rozrost patogennych bakterii oraz grzybów. Dodatkowo warto pamiętać, że bakterie jelitowe są odpowiedzialne między innymi za wchłanianie witamin i składników mineralnych. Nawet najlepsza dieta i najdroższe suplementy nie spłenią swojego zadanie, jeśli nie zostaną przyswojone przez organizm
NIEDOKWASZENIE ŻOŁĄDKA
To powszechny problem, a jego skutkiem są:
Nieprawidłowe trawienie jest wynikiem min.: objadania się, łączenia skrobi i białek w jednym posiłku, spożywania glutenu (pszenica, żyto, owies, orkisz), spożywania kazeiny (pasteryzowane produkty mleczne).
Co zrobić, aby przywrócić prawidłowy proces trawienia:
Grupa białkowa:
to białko zwierzęce oraz nabiał czyli: mięso, wędliny, drób, jaja, mleko, jogurty, sery żółte i białe oraz warzywa strączkowe
Grupa neutralna:
są to warzywa (z wyłączeniem ziemniaków i kukurydzy), owoce, nasiona (słonecznik, orzechy etc.), oleje, oliwa, masło, kawa i herbata, soki warzywne i owocowe, woda,tłuszcze (oprócz utwardzanych białych tłuszczów)
Grupa węglowodanowa:
pieczywo, kasze, płatki, muesli, ryż, ziemniaki, makarony, owoce suszone, cukier, kukurydza, ciasta, inne słodycze, zboża pełnoziarniste.
Jak łączyć posiłki:
Wykluczone jest łączenie grypy białkowej i węglowodanowej.
Owoce i pokarmy słodzone powinny być jadane osobno, albo w maleńkich ilościach na końcu posiłku.
Jak zakwasić żołądek?
Przed każdym posiłkiem wypijaj 1/2 szklanki wody z 1 lub 2 łyżkami octu jabłkowego kupionego w sklepie ze zdrową żywnością lub zrobionego w domu. Można także wypijać mały kieliszek do którego nalanych jest ok5 kropli żołądkowych i dopełnionego wodą.
„OGIEŃ ŻOŁĄDKA” I WRZODY
OBJAWY:
pieczenie w żołądku, krwawienie z dziąseł, nadmierny apetyt, nieprzyjemny zapach z ust, zaparcia. Język jest zazwyczaj czerwony, z grubym, żółtym nalotem.
ZALECENIA DIETETYCZNE: Unikaj smażonych pokarmów, podgrzanych do wysokiej temperatury, niskiej jakości olejów roślinnych, czerwonego mięsa, kawy, pikantnych, rozgrzewających przypraw (chilli, cynamon, czarny pieprz, gorczyca), alkoholu, nadmiaru soli, octu, owoców cytrusowych, śliwek, żucia tytoniu.
Aby wyleczyć stan zapalny śluzówki żołądka stosuj łagodzące pokarmy i odpowiednie metody ich przygotowywania: wywary, zupy, kleiki z owsa, jęczmienia lub ryżu, wodę z miodem, banany, awokado, mleko, mleko kwaśne lub jogurt – wszelki nabiał powinien być z mleka koziego, szpinak, ogórki, ziemniaki i sałatę, produkty bogate w chlorofil, np. trawy zbożowe, mikroalgi i płynny wyciąg z chlorofilu, herbatki ziołowe z lukrecji, kanadyjskiego wiązu czerwonego, korzenia prawoślazu, liści malin, siemienia lnianego.
Sok z surowej kapusty, natychmiast po wyciśnięciu wypity na pusty żołądek, skuteczniej leczy owrzodzenia żołądka niż kapusta gotowana. Jednak pełnowartościowe pokarmy surowe mogą wywołać podrażnienia, dlatego pozostałe warzywa, kasze, owoce powinny być dobrze ugotowane, miękkie i łatwe do strawienia.
ZAPALENIE OKRĘZNICY I JELITA CIENKIEGO
OBJAWY: ból brzucha i skurcze, rozwolnienie, a w poważnych przypadkach krwawienie z odbytu. Ponieważ wchłanianie jest zaburzone, często dochodzi do chudnięcia i osłabienia.
ZALECENIA DIETETYCZNE: Zapalenie jelita, na które wskazuje: żółty nalot na języku,leczy się tak samo jak stan „ognia żołądka”. Szczególnie polecane są produkty chlorofilowe – trawy zbożowe, mikroalgi i płynny chlorofil.
Przy wszelkiego rodzaju stanach zapalnych jelit dokładne żucie pokarmów przyczynia się do lepszego rozłożenia go na podstawowe składniki. Wiele objawów zapalenia jelita cienkiego i zapalenia okrężnicy może być rezultatem nietolerancji nabiału.
Warto zażywać wyciąg z siemienia lnianego: do 1l ciepłej wody wsyp 1/4 filiżanki siemienia lnianego i pozostaw na 8 godzin, następnie odcedź uzyskany płyn.
W leczeniu stanów zapalnych jelit można: spożywać kilka świeżych fig dziennie (zamiennie można stosować suszone figi dobrze namoczone w wodzie) oraz wypijać łyżeczki mocnego wywaru z czarnej lub zielonej herbaty, cztery razy dziennie.
OSŁABIENIE ŚLEDZIONY-TRZUSTKI
OBAJWY: luźne stolce, ogólne osłabienie, zmęczenie, blady język z cienkim białym nalotem, słaby puls. Często można zauważyć także: nadwrażliwość na pewne pokarmy, nerwowa niestrawność, anemia, przewlekła biegunka, wrzody oraz ból w górnej części brzucha.
ZALECENIA DIETETYCZNE: jednym z najlepszych toników stopniowo wzmacniających śledzionę-trzustkę jest dobrze ugotowany ryż. Doskonale działa również owies, orkisz, słodki ryż. Inne korzystne pokarmy to:
Pożywienie musi być dobrze przeżuwane i przyjmowane w łatwo strawnej postaci. Mało za to często jadane posiłki są niezbędne na początku procesu zdrowienia, a wszelkie produkty powinny być przynajmniej umiarkowanie ugotowane.
NIESZCZELENE JELITO
W przypadku nieszczelności do krwioobiegu mogą przedostać się większe elementy (np. niestrawione do końca białka), których nasz organizm nie nauczył się tolerować, bo w normalnych warunkach nie przedostałyby się przez barierę jelitową. Wobec tego traktowane są jak „wróg” i mogą powodować nieprawidłowe reakcje układu immunologicznego. Może to skutkować stanami zapalnymi, nadwrażliwościami pokarmowymi, alergiami albo poważniejszymi chorobami np. autoimmunizacyjnymi.
ŻYWNOŚĆ KTÓRĄ NALEŻY WYELIMINOWAĆ:
Gluten występuje przede wszystkim w pszenicy, a następnie w jęczmieniu, życie i owsie,
a także orkiszu. Ponadto jest on powszechnie dodawany do jogurtów, dań gotowych, produktów wędliniarskich, wyrobów cukierniczych, batoników, czekolad, ketchupów, sosów gotowych, majonezach, sosach sojowych, proszkach do pieczenia, płatkach zbożowych i wielu innych.
Całkowicie bezpieczne są:
Jakich produktów należy unikać?
parówkach, mortadeli,
Wspomagać nas mogą:
PORADY KUCHENNE NA ZDROWE GOTOWANIE
Nie jemy połączeń typu mięso +ziemniaki/ryż/kasze/chleb itp.
Czyli jak widać warzywa są neutralne i można jeść je ze wszystkimi grupami.
Jest to początkowo trudne, ale warto, gdyż nasz organizm zacznie sprawniej trawić. Połączenia białek z węglowodanami powodują duży wysiłek dla naszego układu trawiennego.
Mam nadzieję, że wskazówki okazały się pomocne,
Dowiesz się, w jaki sposób będę mogła Ci pomóc w Twoich wyzwaniach zdrowotnych za pośrednictwem dostępnych mi metod.