Koszyk zakupów

Brak produktów w koszyku.

Złóż wniosek o raty

Możesz sfinansować swój zakup za pomocą 10 nieoprocentowanych rat (RRSO 0%).
Wyślij wniosek - nasz przedstawiciel skontaktuje sie z Tobą i potwierdzi wszystkie formalności, związane z płatnościami ratalnymi.

Imię
Imię
Email
Nr telefonu
Nr PESEL
Polityka prywatnościPolityka prywatności

Zgłaszam się

Zalecenia dla układu pokarmowego

UKŁAD POKARMOWY

Dolegliwości ze strony układu pokarmowego są bardzo często konsekwencją dysbiozy jelitowej. Często diagnozowany zespół jelita drażliwego objawia się między innymi bólami brzucha, wzdęciami, mdłościami, uczuciem przepełnienia żołądka. Mała ilość dobrych bakterii jelitowych powoduje rozrost patogennych bakterii oraz grzybów. Dodatkowo warto pamiętać, że bakterie jelitowe są odpowiedzialne między innymi za wchłanianie witamin i składników mineralnych. Nawet najlepsza dieta i najdroższe suplementy nie spłenią swojego zadanie, jeśli nie zostaną przyswojone przez organizm

NIEDOKWASZENIE ŻOŁĄDKA

To powszechny problem, a jego skutkiem są:

  • nieprawidłowe wchłanianie minerałów, w tym cynku,który jest potrzebny do produkcji kwasu solnego. Bez cynku nasz układ odpornościowy nie działa, bez cynku tarczyca ma problemy z prawidłowym funkcjonowaniem.
  • Nieprawidłowa absorpcja wit B12, która jest niezbędna dla zdrowia układu nerwowego, układu krążenia oraz mózgu.
  • Gnijąca treść pokarmowa w  żołądku podrażnia jelito cienkie, tworzy w nim stan zapalny, a co za tym idzie powstaje tzw. ciekące jelito zwane inaczej  nieszczelnym.
  • Zapalenie bony śluzowej żołądka i powstanie wrzodów.

Nieprawidłowe trawienie jest wynikiem min.: objadania się, łączenia skrobi i białek w jednym posiłku, spożywania glutenu (pszenica, żyto, owies, orkisz), spożywania kazeiny (pasteryzowane produkty mleczne).

Co zrobić, aby przywrócić prawidłowy proces trawienia:

  • Spożywaj posiłku w spokoju i skupieniu. Delektuj się każdym kęsem.
  • Ogranicz spożycie płynów tuż przed, w  trakcie i po posiłku. Minimalny czas przed i po posiłku to 30 minut.
  • Unikaj łączenia białek i węglowodanów w  jednym posiłku. Prostsze posiłki trawi się łatwiej. Posiłek składający się z jednego, dwóch lub kliku produktów nie oznacza niedostatku składników odżywczych, ponieważ każdy inny może zawierać inne pokarmy.

Grupa białkowa:

to białko zwierzęce oraz nabiał czyli: mięso, wędliny, drób, jaja, mleko, jogurty, sery żółte i białe oraz warzywa strączkowe

Grupa neutralna:

są to warzywa (z wyłączeniem ziemniaków i kukurydzy), owoce, nasiona (słonecznik, orzechy etc.), oleje, oliwa, masło, kawa i herbata, soki warzywne i owocowe, woda,tłuszcze (oprócz utwardzanych białych tłuszczów)

Grupa węglowodanowa:

pieczywo, kasze, płatki, muesli, ryż, ziemniaki, makarony, owoce suszone, cukier, kukurydza, ciasta, inne słodycze, zboża pełnoziarniste.

Jak łączyć posiłki:

  • Mięso + warzywa
  • Kasza + warzywa
  • Warzywa + owoce
  • jaja + warzywa

Wykluczone jest łączenie grypy białkowej i węglowodanowej.

Owoce i pokarmy słodzone powinny być jadane osobno, albo w  maleńkich ilościach na końcu posiłku.

  • Wprowadź do swojej diety wysokiej jakości kiszone warzywa.
  • Nie przejadaj się
  • Unikaj soi w postaci niesfermentowanej.
  • Używaj soli kłodawskiej lub himalajskiej.
  • Jeśli masz problemy trawienne zbadaj się na nietolerancję glutenu.

Jak zakwasić żołądek?

Przed każdym posiłkiem wypijaj 1/2 szklanki wody z 1 lub 2 łyżkami octu jabłkowego kupionego w sklepie ze zdrową żywnością lub zrobionego w  domu. Można także wypijać mały kieliszek do którego nalanych jest ok5 kropli żołądkowych i dopełnionego wodą.

OGIEŃ ŻOŁĄDKA” I WRZODY

OBJAWY:

pieczenie w  żołądku, krwawienie z dziąseł, nadmierny apetyt, nieprzyjemny zapach z ust, zaparcia. Język jest zazwyczaj czerwony, z grubym, żółtym nalotem.

ZALECENIA DIETETYCZNE: Unikaj smażonych pokarmów, podgrzanych do wysokiej temperatury, niskiej jakości olejów roślinnych, czerwonego mięsa, kawy, pikantnych, rozgrzewających przypraw (chilli, cynamon, czarny pieprz, gorczyca), alkoholu, nadmiaru soli, octu, owoców cytrusowych, śliwek, żucia tytoniu.

Aby wyleczyć stan zapalny śluzówki żołądka stosuj łagodzące pokarmy i odpowiednie metody ich przygotowywania: wywary, zupy, kleiki z owsa, jęczmienia lub ryżu, wodę z miodem, banany, awokado, mleko, mleko kwaśne lub jogurt – wszelki nabiał powinien być z mleka koziego, szpinak, ogórki, ziemniaki i sałatę, produkty bogate w  chlorofil, np. trawy zbożowe, mikroalgi i płynny wyciąg z chlorofilu, herbatki ziołowe z lukrecji, kanadyjskiego wiązu czerwonego, korzenia prawoślazu, liści malin, siemienia lnianego.

Sok z surowej kapusty, natychmiast po wyciśnięciu wypity na pusty żołądek, skuteczniej leczy owrzodzenia żołądka niż kapusta gotowana. Jednak pełnowartościowe pokarmy surowe mogą wywołać podrażnienia, dlatego pozostałe warzywa, kasze, owoce powinny być dobrze ugotowane, miękkie i łatwe do strawienia.

ZAPALENIE OKRĘZNICY I JELITA CIENKIEGO

OBJAWY: ból brzucha i skurcze, rozwolnienie, a w poważnych przypadkach krwawienie z odbytu. Ponieważ wchłanianie jest zaburzone, często dochodzi do chudnięcia i osłabienia.

ZALECENIA DIETETYCZNE: Zapalenie jelita, na które wskazuje: żółty nalot na języku,leczy się tak samo jak  stan „ognia żołądka”. Szczególnie polecane są produkty chlorofilowe – trawy zbożowe, mikroalgi i płynny chlorofil.

Przy wszelkiego rodzaju stanach zapalnych jelit dokładne żucie pokarmów przyczynia się do lepszego rozłożenia go na podstawowe składniki. Wiele objawów zapalenia jelita cienkiego i zapalenia okrężnicy może być rezultatem nietolerancji nabiału.

Warto zażywać wyciąg z siemienia lnianego: do 1l ciepłej wody wsyp 1/4 filiżanki siemienia lnianego i pozostaw na 8 godzin, następnie odcedź uzyskany płyn.

W leczeniu stanów zapalnych jelit można: spożywać kilka świeżych fig dziennie (zamiennie można stosować suszone figi dobrze namoczone w wodzie) oraz wypijać łyżeczki mocnego wywaru z czarnej lub zielonej herbaty, cztery razy dziennie.

OSŁABIENIE ŚLEDZIONY-TRZUSTKI

OBAJWY: luźne stolce, ogólne osłabienie, zmęczenie, blady język  z cienkim białym nalotem, słaby puls. Często można zauważyć także:  nadwrażliwość na pewne pokarmy, nerwowa niestrawność, anemia, przewlekła biegunka, wrzody oraz ból w górnej części brzucha.

ZALECENIA DIETETYCZNE: jednym z najlepszych toników stopniowo wzmacniających śledzionę-trzustkę jest dobrze ugotowany ryż. Doskonale działa również owies, orkisz, słodki ryż. Inne korzystne pokarmy to:

  • warzywa o dużej zawartości węglowodanów: dynia, marchew, brukiew, paternak, rzepa, czarna fasola, groch, słodkie ziemniaki, kabaczki
  • Ostre warzywa i przyprawy: cebula, por, czarny pieprz, imbir, cynamon, fenkuł, czosnek, gałka muszkatołowa
  • Niewielkie ilości pewnych substancji słodzących i gotowanych owoców:syrop ryżowy, słód jęczmienny, melasa, czereśnie i daktyle

Pożywienie musi być dobrze przeżuwane i przyjmowane w łatwo strawnej postaci. Mało za to często jadane posiłki są niezbędne na początku procesu zdrowienia, a wszelkie produkty powinny być przynajmniej umiarkowanie ugotowane.

NIESZCZELENE JELITO

 W przypadku nieszczelności do krwioobiegu mogą przedostać się większe elementy (np. niestrawione do końca białka), których nasz organizm nie nauczył się tolerować, bo w normalnych warunkach nie przedostałyby się przez barierę jelitową. Wobec tego traktowane są jak „wróg” i mogą powodować nieprawidłowe reakcje układu immunologicznego. Może to skutkować stanami zapalnymi, nadwrażliwościami pokarmowymi, alergiami albo poważniejszymi chorobami np. autoimmunizacyjnymi.

ŻYWNOŚĆ KTÓRĄ NALEŻY WYELIMINOWAĆ:

  • CUKIER
  • GLUTEN

Gluten występuje przede wszystkim w pszenicy, a następnie w jęczmieniu, życie i owsie,
a także orkiszu. Ponadto jest on powszechnie dodawany do jogurtów, dań gotowych, produktów wędliniarskich, wyrobów cukierniczych, batoników, czekolad, ketchupów, sosów gotowych, majonezach, sosach sojowych, proszkach do pieczenia, płatkach zbożowych i wielu innych.

  • Jakie produkty nie posiadają glutenu?

Całkowicie bezpieczne są:

  • mąki:
    • kukurydziana,
    • ryżowa,
    • ziemniaczana,
    • z kaszy gryczanej,
    • z ciecierzycy,
    • migdałowa,
    • z tapioki
    • kokosowa
    • z amarantusa
    • teff
    • kasztanowa
  • kasza:
    • jaglana
    • gryczana
    • komosa ryżowa,
  • ryż,
  • kukurydza,
  • kisiele i budynie z mąki ziemniaczanej,
  • proso,
  • cydr,
  • koniak,
  • wino,
  • wódka ze spirytusu ziemniaczanego,
  • siemię lniane,
  • zupy domowe,
  • dżemy domowe,
  • produkty bezglutenowe oznaczone przekreślonym kłosem,
  • pozostałe produkty spożywcze, które nie posiadają w swoim składzie zakazanych mąk.
  • KAZEINĘ

Jakich produktów należy unikać?

  • mleka,
  • jogurtu,
  • twarogu,
  • maślanki,
  • śmietany,
  • masła,
  • serów topionych,
  • serów żółtych,
  • serów pleśniowych,
  • serów homogenizowanych.
  •  Mleko krowie może być obecne także w:
  • sosach sałatkowych,
  • gotowych sałatkach i daniach,
  • pieczywie piekarniczym,
  • deserach,
  • budyniach,
  • tortach kremowych,
  • majonezie,
  • zupach typu instant,
  • herbatnikach,
  • sucharkach,
  • lodach,
  • czekoladzie,
  • ptasim mleczku,

parówkach, mortadeli,

  • Dodatkowo często należy wyeliminować jaja, kukurydza, soja, rośliny strączkowe czyli generalnie popularne alergeny.

Wspomagać nas mogą:

  • kiszonki
  • probiotyki
  • wit D +k2

PORADY KUCHENNE NA ZDROWE GOTOWANIE

  1. Smażymy na oleju kokosowym extra vergin lub, gdy ktoś nie lubi posmaku kokosowego to wybieramy smalec gęsi lub wieprzowy lub masło klarowane. Ich kwasy tłuszczowe nie rozpadają się pod wpływem wysokiej temperatury na związki rakotwórcze, jak to ma miejsce  np. z oliwami.
  2. Wszelkie oleje roślinne typu oliwa z oliwek, olej słonecznikowy, rzepakowy itp. stosujemy wyłącznie do sałatek lub jako dodatek do dań zimnych. Przy czym najlepsza jest oliwa z oliwek extra vergin
  3. Do smarowania pieczywa stosujemy masło. Najlepiej wiejskie, jak nie mamy dostępu do takowego, to wówczas kupujemy w sklepie masło z min 82% tłuszczu MLECZNEGO! Bez żadnych innych dodatków!
  4. Zawsze, gdy jemy warzyw dodajemy trochę tłuszczu, w celu lepszego przyswajania witamin rozpuszczalnych w tłuszczach np. podczas gotowania brokuła dodajemy ciutkę tłuszczu.
  5. Staramy się jeść warzywa różnorodne, ale najlepiej nasze rodzime, polskie charakterystyczne dla danej pory roku.
  6. Tak samo postępujemy z owocami, czyli staramy się jeść sezonowo!
  7. Na naszym talerzu powinno być max 100 g mięsa, a reszta warzyw i ewentualnie 1 łyżka kaszy/ryżu/ziemniaków.
  8. Warzywa staramy się  jeść choć po lekkiej obróbce termicznej, wówczas są lepiej strawne.
  9. Dzień zacznij od letniej wody z sokiem z cytryny.
  10. Do solenia używaj soli himalajskiej lub kłodawskiej.
  11. Nie pij podczas posiłków, a jedynie 20 min przed posiłkiem i 30 min po posiłku. Gdy pijemy podczas posiłku neutralizujemy kwas żołądkowy i zaczynamy źle przyswajać składniki odżywcze oraz źle trawić.
  12. Jedz kiszonki (najlepiej domowe).
  13. Polecam nie łączyć białek z węglowodanami, czyli jemy:
  14. chleb bezglutenowy z miodem, chleb bezglutenowy z dżemem domowym, chleb bezglutenowy z warzywem
  15. wszelakie mięsa z warzywami
  16. jaja z warzywami

Nie jemy połączeń typu mięso +ziemniaki/ryż/kasze/chleb itp.

Czyli jak widać warzywa są neutralne i można jeść je ze wszystkimi grupami.

Jest to początkowo trudne, ale warto, gdyż nasz organizm zacznie sprawniej trawić. Połączenia białek z węglowodanami powodują duży wysiłek dla naszego układu trawiennego.

  1. Jajka jemy na miękko, wówczas nie tracimy cennych wartości żółtka, a jest tam mnóstwo dobrodziejstw np. żelazo.
  2. Jajka możemy jeść codziennie praktycznie bez żadnych limitów ilościowych. To nie one wpływają na podwyższony cholesterol!
  3. Jajka są obok zup, świetne na śniadania!
  4. Na kolację najlepiej zjeść produkt węglowodanowy, gdyż nie będzie nam ciążył przez noc na żołądku, jak trudniej strawne białko. Przykładem takiej kolacji mogą być naleśniki, placki ziemniaczane, chleb z dżemem, owsianka, jaglanka itp.
  5. W kuchni nie boimy się przypraw, to one pomagają nam trawić, wyostrzają smak potraw oraz pomagają pozbyć się toksyn.
  6. Z kuchni eliminujemy produkty konserwowe, wysoko przetworzone, gotowe.
  7. Staramy się nie kupować gotowych wyrobów mięsnych lub wybierać te produkowane naturalnie bez niepotrzebnych dodatków.
  8. Staraj się używać w kuchni noży ceramicznych, aby nie tracić cennych witamin.
  9. Stawiamy na produkty naturalne!

Mam nadzieję, że wskazówki okazały się pomocne,

Zalecenia dla układu pokarmowego

Skorzystaj z bezpłatnej konsultacji

Dowiesz się, w jaki sposób będę mogła Ci pomóc w Twoich wyzwaniach zdrowotnych za pośrednictwem dostępnych mi metod.