Złóż wniosek o raty

Możesz sfinansować swój zakup za pomocą 10 nieoprocentowanych rat (RRSO 0%).
Wyślij wniosek - nasz przedstawiciel skontaktuje sie z Tobą i potwierdzi wszystkie formalności, związane z płatnościami ratalnymi.

Imię
Imię
Email
Nr telefonu
Nr PESEL
Polityka prywatnościPolityka prywatności

Zgłaszam się

Wspomaganie układu krwionośnego

UKŁAD KRWIONOŚNY

WIT C – ochronne działanie w przypadku nowotworów, zapobiega miażdżycy, wzmacnia naczynia krwionośne

Niedobór – jest powodem szkorbutu związanego z krwawieniami i owrzodzeniami dziąseł, wypadaniem zębów oraz osłabieniem odporności immunologicznej. Należy pamiętać, że zapotrzebowanie na witaminę C wzrasta przy ciężkim, długotrwałym wysiłku fizycznym, podczas wymiotów, zaburzeń czynności jelit i braku łaknienia, a także u osób starszych, z nadciśnieniem tętniczym, cukrzycą, palących papierosy, będących pod wpływem silnego stresu oraz u kobiet w ciąży i karmiących może przyczynić się do osłabienia naczyń włosowatych, a także doprowadzić do rozwoju niedokrwistości, gdyż związek ten zwiększa wchłaniania żelaza.

Nadmiar – Witamina C jest substancją rozpuszczalną w wodzie, a co za tym idzie – nie jest gromadzona w organizmie, tylko wydalana wraz z moczem i potem.

Źródła w pożywieniu – świeże owoce i warzywa, dzika róża, czarny bez, porzeczki, aronia, papryka, natka pietruszki, pomidory.

Biodostępność z pożywienia – Witamina C jest szczególnie wrażliwa na światło, powietrze (podczas suszenia ubywa jej aż w 70-80 proc.) i temperaturę (rozkłada się częściowo
w czasie gotowania, pieczenia, smażenia), a przez to bardzo nietrwała. Aby uchronić się przed jej utratą z pożywienia, należy:

  • spożywać produkty, które są jej źródłem, w postaci surowej;
  • wybierać jak najświeższe owoce i warzywa, ponieważ najwięcej witaminy
    C znajduje się w nich zaraz po zbiorze. W miarę przechowywania jej zawartość
    w owocach i warzywach maleje (np. ziemniaki po 3 miesiącach przechowywania zawierają 50 proc. mniej witaminy C);
  • używać noży, skrobaczek, tarek i innych przyborów kuchennych, które są wykonane ze stali nierdzewnej. Rdzewne żeliwo przyspiesza rozkład witaminy C;
  • obierać warzywa i owoce w ostatniej chwili, tuż przed podaniem i nie przetrzymywać w wodzie zbyt długo;
  • wykorzystywać płyny, które pozostały po ugotowaniu warzyw i owoców, np. do przyrządzenia sosów;
  • owoce i warzywa cienko obierać ze skórki, ponieważ tuż pod nią zawartość witaminy C jest największa;
  • wszelkie surówki i sałatki przygotowywać bezpośrednio przed ich podaniem. Można także dodać do nich niewielką ilość oliwy z oliwek czy śmietany, które ograniczą kontakt witaminy C z niekorzystnie działającym na nią powietrzem

Zalecana dawka – 3000mg

WIT E – obniża CRP (zapalenie tętnic), obniża ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia

Niedobór – zła elastyczność skóry, żylaki, niepłodność, łatwe powstawanie siniaków, wyczerpanie po niewielkim wysiłku fizycznym, powolne gojenie się ran, za mała ilość
w pożywieniu może doprowadzić do podniesienia frakcji LDL. Objawy niedoboru
wit E występują u osób z zaburzeniami wchłaniania tłuszczów, ale pełne objawy niedoborów mogą ujawniać się dopiero po ok 5 – 10 latach deficytu tej witaminy.

Źródła w pożywieniu –  tran, oleje tłoczone na zimno, orzechy, jajka, wątroba, zielone warzywa, fasola, groszek, podroby.

Biodostępność z pożywienia – Biodostępność witaminy E zwiększa obecność
m.in.: prowitaminy A, witamin z grupy B, witaminy C oraz niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Z tego względu do surówek i sałatek warzywnych należy dodawać oleje roślinne, kiełki oraz orzechy. Witamina E oprócz ciepła i tlenu jest wrażliwa również na niskie temperatury czyli mrożenie: mrożonki jej w związku z tym niemal nie zawierają. Jeśli masz wybór pomiędzy np. brokułem świeżym a mrożonym, czy szpinakiem świeżym a mrożonym – zawsze wybieraj produkty świeże.

WIT B3 (niacyna/PP/kwas nikotynowy, nikotynamid) – jest odpowiedzialna za utrzymywanie właściwego stanu nabłonka skóry, przewodu pokarmowego oraz układu nerwowego, wspomaga spalanie węglowodanów, białek i tłuszczy, łagodzi migrenowe bóle głowy, wspomaga procesy odtruwania organizmu. Spożywanie wit B3 wiąże się
z rozszerzaniem naczyń krwionośnych, dochodzi wówczas do zaczerwienienia skóry, które mija po paru minutach.

Niedobór – jest powodem pelagry, stanów zapalnych i owrzodzeń błony śluzowej, zmęczenia oraz osłabienia mięśni, biegunki, zaburzeń psychicznych.

Nadmiar – Nadmiar witaminy B3 w organizmie zwiększa oporność na insulinę u osób dorosłych z wysokim ryzykiem wystąpienia cukrzycy insulinozależnej.

Źródła w pożywieniu – drożdże, pełne ziarna zbóż, zielone warzywa liściaste, orzechy, drób, mięso, ziemniaki, świeże jarzyny.

Biodostępność z pożywienia – witamina ta jest odporna na działanie wysokiej temperatury, zaś wrażliwa na duże ilości spożywanego cukru.

Zalecana dawka –  20 – 30 mg/dzień

OMEGA – 3 – stanowi 60 % tłuszczów potrzebnych mózgowi, są niezbędne do budowy błon komórkowych, odpowiadają za prawidłową funkcję siatkówki oka, są niezbędne w procesach spermatogenezy, zapobiegają alergiom, wzmacniają kości.

Niedobór – związany jest ze złym stosunkiem kwasów omega-3 do omega -6. Równowaga pomiędzy kwasami jest zachowana, gdy ich stosunek w spożywanych pokarmach wynosi 1:5 lub 1:6. Wówczas nie tworzą się prozapalne i prozakrzepowe związki.

Nadmiar – raczej nie spotykany.

Źródła w pożywieniu – ryby, skorupiaki, algi, orzechy włoskie, olej, lniany, olej arachidowy, olej rzepakowy, jaja kur karmionymi nasionami lnu,

Biodostępność z pożywienia – spożywając odpowiednio dużo roślin bogatych w omega-3, np. roszponkę, orzechy włoskie, rzepak, pamiętaj, by łączyć je z produktami zawierającymi polifenole. Polifenole są ciemnymi barwnikami, które dają piękny kolor wina i jagód i ułatwiają syntezę długołańcuchowych omega-3.

Cechy dobrego kwasu omega-3. Jak wybierać kwasy omega-3, aby były dobrej jakości?

1. Z małych ryb

Kwasy omega-3 powinny być pozyskiwane z małych ryb, ponieważ ze względu na swój krótki okres życia kumulują znacznie mniej metali ciężkich niż duże ryby.

2. Certyfikowane miejsca połowu

Rekomendowanymi miejscami połowu ryb są morza półkuli południowej, gdzie mniejsze natężenie przemysłu oznacza mniej zanieczyszczeń w wodzie. Certyfikowane akweny na południowym Pacyfiku są optymalnym źródłem kwasów omega-3.

3. Krótki czas wytworzenia

Ze względu na łatwość, z jaką rybi olej może podlegać niekorzystnym dla zdrowia procesom utleniania, czyli jełczenia, ważne są warunki produkcji oraz czas jaki upływa od momentu połowu ryb do pozyskania oleju. Najlepiej gdy wynosi on mniej niż 36 godzin od połowu do produkcji oleju rybiego.

4. Krystaliczna, jasna barwa oleju

Im jaśniejsza barwa oleju tym wyższa jakość produktu, co świadczy o tym, że nie jest on zjełczały, a w efekcie „nie odbija się rybą”. Do pomiaru barwy oleju służy 18-stopniowa skala Gardnera: im niższa wartość na skali, tym świeższy jest olej, tym lepsza jego jakość.

5. Delikatny smak i zapach

Olej rybi powinien mieć delikatny świeży zapach – olej zbyt intensywnie pachnący ‘rybą’ może wskazywać na zjełczenie i niską jakość surowca. Zawartość utlenionych kwasów omega-3 mierzona jest wartością TOTOX (total oxidation). Maksymalny limit to 28: im niższa wartość na tej skali, tym mniej utlenionych kwasów omega-3 zawiera olej. Fizyczne właściwości zobaczysz gołym okiem i poczujesz próbując produkt.

6. Naturalna postać omega-3

Kwasy omega-3 zawarte w produkcie powinny występować w postaci triglicerydów (TG),czyli w takiej postaci jak w rybach, przez co lepiej się wchłania. Kwasy tłuszczowe
w postaci estrów etylowych (ethyl esters – EE) są słabiej przyswajalne.

7. Certyfikaty i badania

Kwas omega-3 powinien posiadać certyfikaty uznanych organizacji wyznaczających standardy jakościowej oceny kwasów omega-3, np. GOED.

Dawkowanie – minimum 1 g/dzień

LECYTYNA – Działanie dotyczy zwłaszcza układu nerwowego, krążenia, odpornościowego i pokarmowego. Ten związek chemiczny uczestniczy w procesach przemiany materii, chroni ściany żołądka i ułatwia trawienie. Dzięki niej substancje odżywcze, witaminy
i minerały lepiej się wchłaniają. Poza tym lecytyna działa na wątrobę, przez co ułatwia oczyszczanie organizmu z toksyn.

Niedobór – Zapotrzebowanie na lecytynę odnawia się podczas: Wysiłku psychicznego
i fizycznego Zaburzeń pamięci Rekonwalescencji po chorobie Zaburzeń gospodarki tłuszczowej organizmu

Nadmiar – w przypadku kilkukrotnego przekroczenia zalecanych dawek mogą pojawić się nudności, biegunka, bóle brzucha lub uczucie pełności.

Źródła w pożywieniu – żółtko jaja, wątroba, soja, fasola, zarodki pszenne, ziarna słonecznika, nierafinowany olej rzepakowy, orzechy, drożdże piekarnicze, ryby, nabiał, zielone warzywa, awokado, oliwki.

Dawkowanie – 2 – 2,5 g/dzień

RUTYNA – wzmacnia i uszczelnia naczynia włosowate, poprawia elastyczność ścian naczyń krwionośnych, zwalcza wolne rodniki, może zapobiegać nadmiernej krzepliwości krwi.

Niedobór – niski poziom tego składnika w diecie może być związany z nadmierną przepuszczalnością naczyń krwionośnych, osłabieniem organizmu, drętwieniem, bólem
i skurczami w obrębie kończyn dolnych. Zwiększone spożycie rutyny w diecie zalecane jest w przypadku stanów chorobowych przebiegających z nadmierną przepuszczalnością
i kruchością naczyń krwionośnych, takich jak żylaki kończyn dolnych, hemoroidy, obrzęki, krwiaki, przewlekła niewydolność naczyń. Zwiększone spożycie rutyny przydatne jest
w terapii jaskry, zaćmy, zaburzeń krążenia, nadciśnienia, opryszczki wargowej, marskości wątroby.

Źródła w pożywieniu – gryka, jabłka, wiśnie, winogrona, brokuły, szparagi, cebula, kapary, szczaw, śliwki, brzoskwinie, morele, jagody, papryka, pomidory, marchew, słodkie ziemniaki, cytryny, pomarańcze, grapefruity.

Dawkowanie – 500 mg/dzień

UWAGI:

PZRYJMUJĄC KTÓRĄŚ Z WITAMIN Z GRUPY B, NALEŻY PRZYJMOWAĆ DODATKOWO CAŁY KOMPLEKS WITAMIN Z GRUPY B.

Mam nadzieję, że wskazówki okazały się pomocne,

Dlaczego powinniśmy pić dużo wody?

Skorzystaj z bezpłatnej konsultacji

Dowiesz się, w jaki sposób będę mogła Ci pomóc w Twoich wyzwaniach zdrowotnych za pośrednictwem dostępnych mi metod.