PRZEPISY

NA DANIA IŚCIE WARZYWNE

dla wszystkich, którzy pytają, jak wprowadzić zdrowsze nawyki do swojej kuchni i więcej warzyw oraz jak zrobić, aby dzieciaki je polubiły i chciały jeść zebrane przez bliską mi osobę, inspiracje zaczerpnięte z  samych najwartościowszych stron (lista poniżej)

vegetable juices 1725835 960 720 300x200

KOKTAJLE

Shrek lub Książę zamieniony w żabę – czyli zielony koktajl: 1 duży (bardzo dojrzały) banan, plaster ananasa, 1/2 -1 szklanka świeżego soku np. z jabłka, garść liści szpinaku/ lub jarmużu

Koktajl dla Księżniczki lub Różowa Pantera

Składniki na dwie porcje:

  • 300g malin mrożonych

  • sok z 1 średniej wielkości buraka (ja wykorzystałam swoją ulubioną odmianę podłużnych buraków ) – mi wyszło ok. pół szklanki soku

  • 7-8 miękkich daktyli (jeśli są zeschnięte warto je wcześniej namoczyć, żeby blender dał sobie z nimi radę)

  • 3/4 szklanki mleka migdałowego

Najpierw wyciśnij sok z buraka , następnie dodaj go do pozostałych składników i umieść w  blenderze, miksuj do uzyskania idealnie gładkiego koktajlu. Przelej do szklanek i rozkoszuj się smakiem!

Oczywiście proporcje możesz dowolnie zmieniać, dodać więcej mleka jeśli lubisz wersję rzadszą (mój koktajl był dosyć gęsty i można go było jeść łyżeczką jak deser) lub więcej daktyli jeśli wolisz wersję słodszą.

Biały Jednorożec lub Królewna Śnieżka – czyli koktajl biały: 1 duży dojrzały banan (może być mrożony), 1/2 szklanki mleka roślinnego. Taki biały koktajl możesz wzbogacić np. o awokado, kakao i kilka miękkich daktyli by twoje dziecko mogło się cieszyć pysznym czekoladowym koktajlem

Dodanie kilku tzw. kropelek czekoladowych do takiego białego koktajlu  zamieni ten koktajl
w
101 Dalmatyńczyków

Przepis na koktajl wiśniowy lub wiśniowo-czekoladowy

2 duże porcje –

1 szklanka szpinaku (szpinak jest najbardziej neutralny w smaku)
2 szklanki mleka roślinnego (ja użyłam mleka ryżowego)
2 dojrzałe banany
1 szklanka wiśni bez pestki (mogą być mrożone)
2 łyżki kakao w proszku

Jeśli jeden ze składników (wiśnie lub banany) będzie mrożony koktajl będzie bardziej gęsty i kremowy. Wszystkie składniki oprócz kakao wrzuć do blendera i miksuj do uzyskania idealnie gładkiego koktajlu (zwłaszcza w przypadku dzieci jest to ważne). Napełnij jedną szklankę, a do pozostałej części koktajlu w blenderze dodaj kakao i jeszcze raz zblenduj.

A co jeśli kolor twojego koktajlu wyjdzie nijaki i niezbyt ładny? W tej roli sprawdzi się z pewnością Brzydkie kaczątko

ZUPY

goulash 3773134 1920 300x198

Zupa krem z kalafiora

Porcji: 4 Czas przygotowania: 1 godzina

Potrzebujesz:

  • Kalafior – 1 sztuka
  • Ziemniaki – 2 średnie
  • Cebula – 1 duża
  • Czosnek – 4 ząbki
  • Mleko kokosowe – 1 litr (przepis na mleko kokosowe)
  • Bulion warzywny – 2 kostki
  • Olej kokosowy – do smażenia
  • Sól i pieprz – do smaku

Wykonanie:

1 .W garnku rozgrzej olej, dodaj pokrojoną w piórka cebulę i smaż kilka minut (do zeszklenia).

2 .Do cebuli dodaj posiekany czosnek i pokrojone w kostkę ziemniaki. Smaż kolejne 3-5 minut.

3 .Wlej mleko kokosowe, dodaj bulion warzywny (kostki) oraz różyczki kalafiora. W razie potrzeby dolej odrobinę wody, jeśli kalafior wystawałby mocno ponad poziom zupy. Gotuj do momentu zmięknięcia ziemniaków i kalafiora.

4 .Zdejmij z ognia, zblenduj na gładko.

Zupa krem z PORA

Składniki na średni garnek zupy:
4 pory (biała część, dodatkowo część zielona z jednego pora)
2 średnie ziemniaki
1 niewielka pietruszka
2 łyżki oliwy z oliwek
około 1½ litra filtrowanej wody BRITA
włoszczyzna: marchew, pietruszka, korzeń selera, opalone cebule
około szklanka ugotowanej kaszy gryczanej
1 – 2 łyżeczki papryki wędzonej
odrobina sosu sojowego
sól i pieprz do smaku
świeży tymianek, kwaśna śmietanka do podania

ROZGRZEWAJĄCY KREM Z PIECZONYCH WARZYW

Składniki na około 3 – 4 porcje:
3 mniejsze marchewki
połowa średniego korzenia selera
1 batat
1 średni zwykły ziemniak
1 średnia biała cebula
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka startego, świeżego imbiru
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
2 łyżki oliwy z oliwek
½ litra – 1 litr bulionu warzywnego bądź grzybowego
1 łyżeczka papryki wędzonej,
1 łyżeczka papryki ostrej,
pół łyżeczki kuminu
sól, pieprz
do podania: grzanki, śmietanka

1. Batata, marchew, ziemniaka i selera dokładnie wyszoruj, obierz jedynie selera. Pokrój je wszystkie w dwucentymetrową kostkę i przełóż do szerokiej miski. Dodaj koncentrat pomidorowy i natrzyj nim wszystkie warzywa, najlepiej zrobić to rękoma.
2. Piekarnik nagrzej do 190 stopni, blachę wyłóż papierem do pieczenia i rozłóż na nim warzywa wraz z obranym czosnkiem. Piecz, aż wszystkie warzywa będą miękkie, a czosnek wyjmij wcześniej, po upływie około 15 minut, by się nie przypalił i nie był gorzki.
3. W między czasie na rozgrzanej patelni wraz z oliwą z oliwek podsmaż posiekaną cebulkę, aż będzie zeszklona. Dodaj teraz starty imbir i chwilę wszystko podduś mieszając energicznie.
4. Upieczone warzywa przełóż do garnka, bądź do blendera kielichowego i dodaj cebulę z imbirem. Miksuj na wolnych obrotach dodając po trochu bulionu, aż uzyskasz pożądaną przez siebie konsystencję. Dodaj przyprawy i dodatkowo dopraw solą i pieprzem.
5. Podawaj z ciepłymi grzankami, kleksem
śmietanki i ulubionymi kiełkami.

KREM Z BROKUŁA

Przepis na 4 porcje:

  • pęczek brokuł
  • marchewka
  • mozzarella w zalewie
  • sól/pieprz
  • szczypta słodkiej papryki
  • groszek ptysiowy lub grzanki (z chleba bezglutenowego)

Warzywa umyć, obrać oraz pokroić. Ugotować w minimalnej ilości wody (tak aby przykryło warzywa), w wodzie rozpuścić łyżeczkę soli. Gdy warzywa będą miękkie, nie odcedzać ich. Dodać mozzarelle, a następnie zmiksować za pomocą blendera na gładką masę. Gotowy krem przyprawić solą oraz pieprzem. Podawać na ciepło z grzankami (można je zastąpić groszkiem ptysiowym).

PIECZONE WARZYWA

grilled vegetable rolls 1990047 1920 300x200

PIETRUSZKA

Składniki na 4 porcje

  • 1 kg pietruszki (średniej wielkości lub mniejsze)
  • 2 główki czosnku, przekrojone
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 50 g masła
  • 1/3 szklanki miodu
  • 3 łyżki oliwy extra vergine

Przygotowanie

  • Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Pietruszkę umyć i zgrubnie oskrobać, osuszyć i włożyć do większej blaszki lub żaroodpornej formy. Główki (nie ząbki!) czosnku przekroić na pół w poprzek ząbków. Włożyć do formy z pietruszkami. Wszystko doprawić solą morską i świeżo zmielonym pieprzem.
  • Roztopić masło i wymieszać z miodem oraz oliwą. Polać po pietruszce i wszystko razem wymieszać dłońmi. Wstawić do piekarnika i piec przez około 35 – 45 minut (w zależności od wielkości pietruszek), aż będzie miękka i lekko się zrumieni na brzegach, w międzyczasie 1 – 2 razy przemieszać.

Propozycja podania

czosnkowy sos aïoli: zmiksowane blenderem: 1/2 szklanki majonezu + 1 łyżka soku z cytryny lub limonki + połowa upieczonego czosnku

  • Połowę upieczonego czosnku wycisnąć z łupinek i zmiksować razem z majonezem oraz sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Pieczoną pietruszkę podawać z sosem aïoli i resztą pieczonego czosnku.

    ZIEMNIAKI

    Składniki na 2 – 4 porcje

  • 4 średniej wielkości ziemniaki
  • sól morska
  • 1 łyżka listków świeżego tymianku (lub 2 łyżeczki suszonego) lub posiekanego rozmarynu
  • 2 łyżki masła (użyłam klarowanego) lub oliwy

Przygotowanie

  • Ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą szczoteczką lub ostrą stroną gąbki, osuszyć i pokroić (mandoliną, melakserem, przystawką do miksera lub ewentualnie specjalną tarką do warzyw). Pokroić na 1 mm lub 2 mm plasterki (nie grubiej!). Jednocześnie pieczone ziemniaki muszą być tej samej grubości.
  • Ziemniaki posypać solą morską, tymiankiem i wysmarować w roztopionym maśle lub oliwie. Ułożyć na dużej blaszce do pieczenia z nieprzywierającą powłoką lub na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ziemniaki układamy jeden obok drugiego (mogą częściowo zachodzić na siebie, ale tylko brzegami).
  • Jeśli ziemniaki pokroiliśmy na minimalną grubości (1 mm) pieczemy je w piekarniku uprzednio nagrzanym do 220 stopni C przez około 7 – 10 minut lub do czasu aż będą równomiernie zrumienione. Grubsze plasterki ziemniaków (2 mm) pieczemy w 250 stopniach C przez około 9 – 15 minut lub do zrumienienia. Ziemniaki dobrze jest obserwować podczas pieczenia. Po upieczeniu odczekajmy kilka minut, ziemniaki nabiorą chrupkości i łatwiej będą odchodzić od blaszki.

Wskazówki

Nie nie jest łatwo upiec idealne, chrupiące i równomiernie zrumienione chipsy, ale z czasem można nabrać wprawy 🙂 Najlepsze efekty uzyskuje się piekąc małą ilość ziemniaków jednocześnie, i na grubszej blaszce.

POMIDORY

Składniki

4 porcje

  • 6 średnich pomidorów
  • 200 g chudego mielonego mięsa (użyłam udźca cielęcego)
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 łyżka listków świeżego tymianku lub łyżeczka suszonego
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka oliwy extra vergine
  • 1 łyżka sosu Worcestershire lub 2 łyżki sojowego
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 jajko
  • opcjonalnie: starty ser

Przygotowanie

  • Pomidory przekroić w poprzek na połówki, łyżeczką wyjąć nasiona i sok z komór. Nasiona wyrzucić, sok wykorzystać przy innej okazji. Środek pomidorów oprószyć solą, ułożyć rozcięciem do dołu na tacy i odstawić na godzinę lub na czas przygotowania reszty składników.
  • Mięso zmielić w maszynce razem z czosnkiem oraz tymiankiem. Jeśli mamy już zmielone mięso, dodajemy do niego rozgnieciony lub drobno posiekany czosnek oraz posiekany tymianek. Do mięsa dodać bułkę tartą, oliwę extra vergine, sos Worcestershire lub sos sojowy, suszone oregano, 2 łyżki zimnej wody i dokładnie wyrobić masę. Dodać jajko, sól (niezbyt dużo w przypadku użycia sosu sojowego) i świeżo zmielony czarny pieprz, wszystko razem wymieszać.
  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni. W puste gniazda nasienne pomidorów włożyć farsz z mięsa, na wierzch położyć gałązki tymianku, oprószyć świeżo zmielonym pieprzem i skropić oliwą extra vergine. Pomidory ułożyć w naczyniu żaroodpornym i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 1 godzinę. Jeśli dodajemy ser, ścieramy go na około 10 minut przed końcem pieczenia.

BATATY

Składniki

  • 1 kg batatów (patatów, słodkich ziemniaków)
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • gałązki świeżego tymianku lub rozmarynu (lub łyżeczka ziół suszonych)

Przygotowanie

  • Piekarnik nagrzać do 220 stopni C. Bataty umyć, osuszyć i pokroić na kawałki np. wzdłuż na “frytki”. Oprószyć solą, pieprzem, wysmarować oliwą i posypać posiekanymi listkami ziół.
  • Wyłożyć na blachę do pieczenia i piec do miękkości przez około 20 minut (można sprawdzić widelcem).

BURAKI

Aby nie pozbawiać buraczków cennych wartości i nie wypłukiwać ich ze smaku podczas gotowania, piekę je w piekarniku. Bardzo zyskują na smaku, są jędrne, soczyste, miękkie, słodkie i aromatyczne. 

Jak piekę buraczki? To bardzo proste 🙂 Do pieczenia wybieram raczej mniejsze okazy, aby szybciej się upiekły. Najpierw dokładnie je szoruję (nie obieram), zawijam każdy oddzielnie w folię aluminiową i układam na blasze do pieczenia. Pieczenie trwa około 60 minut w temperaturze 190 – 200 stopni C. Sprawdzamy ostrym nożem czy są już gotowe. Po upieczeniu studzę i obieram ze skórki (powinna łatwo odchodzić).

BROKUŁ

1 duży bukiet brokuł

1 ząbek czosnku

2 łyżki oliwy z oliwek

½ łyżeczki soli

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżka startego parmezanu (opcjonalnie)

Skórka z ½ cytryny

czarny pieprz

Brokuły myjemy, dzielimy na gałązki, za pomocą obieraczki obieramy gałązki. Brokuły wrzucamy do większej miski. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 175 stopni C.  Czosnek siekamy na drobno. Do brokuł dodajemy czosnek, oliwę, sól, pieprz, sok z cytryny oraz skórkę z cytryny. Wszystko dokładnie mieszamy.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy na nią brokuły. Jeśli używamy parmezanu posypujemy brokuły. Brokuły zapiekamy 15-20 minut, kontrolujemy cały czas czy się nie przypalają.

Brokuły podajemy zarówno na ciepło jak i zimno. Jako dodatek do obiadu lub oddzielną przekąskę z sosem czosnkowym. Brokuły możemy przygotować wcześniej i upiec bezpośrednio przed podaniem.

MIX WARZYW

Składniki

2 porcje

  • 4 małe ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek korzenia selera
  • 1/3 pora
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • 1/3 szklanki mrożonego groszku
  • szczypiorek, posiekana natka

Winegret do pieczonych warzyw:

  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/3 papryczki chili, posiekanej
  • 3 łyżki oliwy extra vergine
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka miodu lub syropu klonowego
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano – opcjonalnie

Sos miodowo-musztardowy (do podania):

  • 2 łyżki majonezu (lub jogurtu greckiego w wersji fit)
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżeczki musztardy
  • sól

    Przygotowanie

  • Piekarnik nagrzać do 210 st. C. Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, selera umyć i obrać ze skórki. Pokroić na kawałki o długości około 3 cm i grubości 1 cm. Pora dokładnie umyć i pokroić na 1/2 cm plasterki. Groszek rozmrozić w ciepłej wodzie.
  • W misce połączyć składniki winegretu do pieczonych warzyw i wymieszać dłońmi z warzywami (oprócz groszku). Włożyć na większą blaszkę (tak aby warzywa były w miarę luźno na niej rozłożone), doprawić solą i pieprzem.
  • Wstawić do piekarnika, piec przez około 25 minut, po pierwszych 10 minutach pieczenia warzywa przemieszać łopatką, po 20 minutach pieczenia dodać rozmrożony groszek, wszystko znów przemieszać łopatką i piec jeszcze przez około 5 minut, najlepiej sprawdzić ziemniaka czy jest już miękki. Po upieczeniu posypać posiekaną natką pietruszki i posiekanym szczypiorkiem. Podawać z sosem miodowo-musztardowym (wszystkie jego składniki mieszamy w miseczce).

    Wskazówki

  • W ten sposób przygotowane warzywa można podawać samodzielnie lub wzbogacić o dodatek mięsa czy ryby.
  • Rybę, np. dorsza możemy upiec w piekarniku razem z warzywami: na około 7-10 minut przed końcem pieczenia robimy miejsce na blaszce z warzywami i w to miejsce wkładamy doprawione solą i pieprzem, posmarowane oliwą filety. Dorsza można też usmażyć na patelni.
  • Filety z kurczaka można podsmażyć i dopiec w piekarniku jak w tym przepisie.

KOPYTKA

KOPYTKA Z BATATÓW

Porcji: 2-3 Czas przygotowania: 5 minut

Potrzebujesz:

  • 2 średnie bataty, upieczone i obrane
  • 350g mąki pszennej, orkiszowej lub bezglutenowej + do podsypania
  • 2 łyżeczki soli + do gotowania

Wykonanie:

1 Wszystkie składniki umieść w malakserze. Zmiksuj dokładnie, żeby wszystkie składniki ładnie się połączyły. Jeśli chcesz, możesz użyć praski do ziemniaków i wycisnąć bataty na mąkę, a następnie ręcznie wyrobić. Jeśli ciasto będzie nadal lepkie, dodaj więcej mąki.

2 Zagotuj w garnku wodę i posól ją delikatnie.

3 Posyp blat/stolnicę mąką i wyłóż ciasto z malaksera. Podziel je na 3 części i stwórz z każdej wałek o grubości około 2cm. Krój kopytka nożem pod kątem 45 stopni.

4 Wrzucaj kopytka pojedynczo i gotuj 1 minutę od czasu wypłynięcia na powierzchnię.

5 Wyciągnij, odcedź i jedz.

KOPYTKA Z DYNI

800 g pieczonej dyni
200 g mąki ryżowej
30 g mąki ziemniaczanej
1 jajko
80 g masła
1 pęczek szałwii
2 posiekane ząbki czosnku
sól i pieprz

Dynię dokładnie odsączyć i rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków lub widelcem + jajko + mąka ziemniaczana oraz 3/4 mąki ryżowej. ZAGNIEŚĆ CIASTO (gdy będzie zbyt lepiące dodać resztę mąki). Z ciasta formować wałek (posypać mąką ryżową, aby nie kleiło się do blatu) i pociąć. Obgotować przez 2 minuty w osolonej wodzie.

MAKARONY WARZYWNE

Z BATATA

Składniki na 2 porcje:
2 – 3 garści makaronu z batata powstałego dzięki spirali lub obieraczce julienne
½ szklanki nerkowców, namoczonych przez 2 – 3 godziny we wrzątku lub na noc w wodzie
2 łyżki soku z cytryny
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
1 – 2 szklanki poszarpanych liści jarmużu
1 łyżka płatków drożdżowych
1 łyżka oleju do smażenia
sól, pieprz

1. Za pomocą spirali lub obieraczki julienne przygotuj makaron z batata, wcześniej go obierz i pokrój na mniejsze części. Gotowy przełóż do miski.
2. Namoczone nerkowce przełóż do małego, wąskiego naczynia i zblenduj ręcznym blenderam z sokiem z cytryny, odrobiną soli i niewielką ilością wody – aż do uzyskania odpowiedniej, kremowej konsystencji.
3. Na patelni rozgrzej olej, podsmaż posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodaj jarmuż i poczekaj, aż zmniejszy swoją objętość i zmieni kolor na jaśniejszy. Kolejno dodaj na patelnię makaron z batata i podmaż go, aż odrobinę zmięknie i nabierze koloru. Jeśli jednak chcesz, aby makaron zachował swój pierwotny kształt – dorzuć go dosłownie na chwilę! Długość duszenia makaronu zależy rownież od jego grubości, więc jeśli Twój makaron powstał z małej obieraczki julienne, dorzuć go na samym końcu i smaż zaledwie minutę.
4. Następnie dodawaj po kilka łyżek sosu i ew. wody wraz z upływem czasu. Całość duś przez krótką chwilę, a na koniec dopraw szczyptą świeżo mielonego pieprzu. Gotowe.
Smacznego

MAKARON Z CUKINII I MARCHEWKI

3 małe porcje:

  • 1 młoda cukinia

  • 2 duże i grube marchewki (z chudych nie wyjdzie spaghetti)

  • 1 kopiasta łyżka masła/oleju kokosowego

  • szczypta soli himalajskiej (po 2 r.ż.)

  • łyżeczka sezamu

  1. Cukinię umyj ale nie obieraj! Potnij ją na ok 4cm kawałki. Nadziej na plastikowe kolce i powoli zakręcaj nakrętkę do robienia nudle (jeden nożyk, nakrętka z 2 nożykami tworzy “harmonijki”).

  2. Marchewkę obierz i umyj i podobnie jak z cukinią potnij na ok 4 cm kawałki (dłuższe się nie zmieszczą).

  3. Do garnka wlej troszkę wody – tyle aby zakryć dno, ok 1-2 cm wysokości. Kiedy zacznie się gotować dodaj masło. Wrzuć marchewkowe nudle i duś na małym ogniu pod przykryciem ok 7min. Cudle nie powinny być przykryte wodą – będą dusić się na parze. Po ok 5 min makaron “przysiądzie” i nie będzie już tak sprężysty. Teraz na wierzch wrzuć cukinię i duś jeszcze 5 min. Posól dosłownie kilkoma ziarenkami soli himalajskiej.

Wykładaj na miseczki przy pomocy dwóch widelców polewając wywarem maślano – warzywnym i posyp sezamem.

KOTLETY WARZYWNE

Z SELERA, MARCHWII, BRUKSELKI

Składniki na 6-8 kotletów:
2 marchewki
0,5 niewielkiego selera
2 niewielkie pietruszki
1 cebula
10 brukselek
1 ząbek czosnku
1 jajko
kilka łyżek bułki tartej
sól, pieprz do smaku
olej do smażenia
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa z wyjątkiem czosnku i cebuli gotuję do miękkości, jak na sałatkę (można wykorzystać warzywa z rosołu). Po obraniu ścieram wszystkie na grubej tarce, przekładam do miski. Cebulę kroję w kostkę i podsmażam do zeszklenia na niewielkiej ilości oleju, dodaję ją do warzyw. Dodaję też przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, sól i pieprz do smaku,a  także 2-3 łyżki bułki tartej. Mieszam wszystko łyżką i odstawiam na 5 minut. Następnie formuję kotlety, panieruję je lekko w bułce tartej. Smażę z obu stron na rumiano. Podaję z ziemniakami i podsmażoną cebulką lub ulubionym sosem.

BURGERY WARZYWNE

Składniki na duża porcję około 35 burgerów:

2 szklanki startej marchewki

1 cebula

1 mała pietruszka

1 ½ szklanki ugotowanej kaszy jaglanej

½ szklanki ziaren słonecznika

1/3 szklanki ziaren sezamu

2 łyżki nasion chia

2 łyżki siemię lnianego

2 łyżki mielonego siemię lnianego

1 łyżka czarnuszki

1 łyżeczka świeżej lub suszonej natki pietruszki

1 łyżeczka chili (mielone lub płatki)

1 jajko (można zastąpić 3 łyżkami oliwy z oliwek)

sól / pieprz

Marchewkę wsypujemy do miski. Cebulę oraz pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce. Dodajemy ugotowaną i schłodzoną kaszę jaglaną, mieszamy. Ziarna słonecznika, sezamu oraz siemię lnianego prażymy chwilę na patelni.

Do miski dodajemy wszystkie pozostałe składniki. Dokładnie mieszamy aby wszystkie składniki były równomiernie rozłożone. Przygotowujemy dużą blachę do pieczenia, wykładamy ją papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C.

Rękoma posmarowanymi zimną wodą lub olejem formujemy równe burgery i układamy je w niewielkich odstępach na papierze do pieczenia (jeśli burgery nie chcą się skleić musimy dodać więcej płynu: jajko lub oliwy; jeśli masa jest zbyt luźna należy dodać więcej mielonego siemię lnianego lub mąki kukurydzianej).

Burgery pieczemy na złoto około 30 minut. Dobrze smakują na ciepło jak i zimno, w bułce jak i same. Dobra przekąska do pracy, szkoły czy na podróż. Można je zamrozić lub przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku do 5 dni.

NA SŁODKO

MUFFINKI Z CUKINII

Składniki na 12 sztuk:

½ szklanki mąki kokosowej

4 jajka

1 banan

1 ½ szklanki startej na drobno i odcedzonej cukinii

2 łyżki miodu

1 łyżka oleju kokosowego (lekko rozpuszczony)

1 łyżka octu jabłkowego

1 łyżka cynamonu

¾ łyżeczki sody oczyszczonej (bezglutenowej)

kilka posiekanych orzechów oraz suszonych fig

Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni C. Formę na muffinki pryskamy tłuszczem w sprayu lub smarujemy olejem kokosowym.

Muffinki można przygotować za pomocą blendera lub po prostu wymieniać składniki w misce za pomocą łopatką.

Blenderem: do wysokiego naczynia dodajemy jajka, miód, ocet, sodę, banana, cynamon oraz olej kokosowy. Miksujemy na jednolitą masę. Przelewamy do miski, dodajemy mąkę kokosową, cukinię oraz orzechy i figi. Mieszamy.

Ręcznie: Banan rozdrabniamy na papkę widelcem, dodajemy jajka, miód, ocet, sodę, cynamon oraz olej kokosowy. Mieszamy, następnie dodajemy pozostałe składniki. Mieszamy do powstania jednolitej masy.

Foremki napełniamy do ¾ wysokości (muffinki podrosną niewiele). Pieczemy około 40 minut, do zbrązowienia. Pierwsze 10 minut studzimy w formie, następnie na kratce.

Czekoladowa polewa:

1 łyżka oleju kokosowego

1 1/2 łyżka niesłodzonego kakao (bezglutenowego)

1 łyżeczka miodu

Rozpuszczamy olej, dodajemy kakao oraz miód. Mieszamy, odstawiamy na chwilę aby lekko stężało, po czym dekorujemy muffinki.

TORCIKI SZPINAKOWE

Składniki na 4 mini torciki lub jeden duży:

Ciasto:

3 jajka

2 szklanki mąki

1 szklanka cukru (trzcinowego)

1 szklanka puree z szpinaku*

¾ szklanki oleju (dowolnego)

3 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego)

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

szczypta soli

*szpinak może być świeży lub mrożony (przed użyciem musimy go rozmrozić i odsączyć z wody)

Jajka miksujemy razem z cukrem na puszystą masę, dodajemy olej. Wsypujemy powoli przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodajemy ekstrakt oraz szczyptę soli. Całość wylewamy do prostokątnej lub kwadratowej formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Ciasto pieczemy w rozgrzanym do 170 stopni C piekarniku przez około 35 minut – do suchego patyczka. Ciasto pozostawiamy do wystudzenia w formie. Wystudzone dzielimy na 4 części, które następnie przekrawamy na pół – okruszki zostawiamy w miseczce – jeszcze nam się przydadzą.

Masa śmietankowa:

200 g serka mascarpone

300 g śmietanki 30 %

2 łyżki cukru pudru

ziarenka z ½ laski wanilii

Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno. Serek mascarpone przekładamy do miseczki, mieszamy razem z cukrem pudrem oraz wanilią. Serek delikatnie dodajemy do masy śmietanowej. Mieszamy.

Masę przekładamy do woreczka z końcówką zakończonego okrągłą tylką. Na każdym blacie ciasta robimy kleksy masy. Nakładamy kolejny blat i powtarzamy czynność. Wierzch posypujemy okruszkami.

Ciasto jest niezwykle lekkie i bardzo ładnie prezentuje się na talerzu. Możemy je później kroić na grubsze paski. Torciki można przechowywać w lodówce do 5 dni

CIASTKA MARCHEWKOWE

Składniki na około 16 ciastek:
1½ szklanki
mieszanki mąk (¾ szklanki mąki pełnoziarnistej i ¾ zwykłej pszennej)
1 szklanka
marchewki startej na małych oczkach (około 2 średnie marchewki)
¼ szklanki łagodnego
oleju
½ szklanki
mleka roślinnego (np. takiego z nerkowców)
3 łyżki
cukru lub ksylitolu
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
garsć
rodzynek
garść ulubionych
orzechów (najlepsze będą włoskie)
1 łyżeczka
imbiru
1 łyżeczka
cynamonu
½ łyżeczki
kardamonu
½ łyżeczki mielonej
wanilii lub odrobina ekstraktu (opcjonalnie)
spora szczypta
soli
szczypta
pieprzu
do podania: syrop daktylowy, krem z nerkowców, bita śmietana

INNE

PASZTET CUKINIOWY

Składniki na 2 pasztety:

3  średnie cukinie (około 1 ½ kg)

500 g ziemniaków

1 ¾ szklanki kaszki kukurydzianej (bezglutenowej)

5 ząbków czosnku

3 cebule

pęczek koperku (posiekanego)

1 łyżka oliwy

sól / pieprz

Ziemniaki obieramy, gotujemy na miękko, po odcedzeniu wody – robimy puree (zgniatamy ziemniaki). Cebulę kroimy w kostkę. Na patelni podgrzewamy oliwę dodajemy cebulę, podpiekamy tak długo, aż się zeszkli. Na końcu dodajemy zmiażdżony czosnek.

Cukinię myjemy, obieramy ze skóry (opcjonalnie), następnie ścieramy na tarce na grubych oczkach. Wszystkie składniki mieszamy w dużej misce. Na końcu doprawiamy solą i pieprzem.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Przygotowujemy dwie formy keksówki, smarujemy je oliwą lub pryskamy tłuszczem w sprayu. Nakładamy pasztet do form. Zapiekamy około 50 – 60 minut, aż wierzch zacznie brązowieć.

Pasztet jest smaczny na ciepło oraz zimno, jako dodatek do pieczywa czy do dania głównego.

RATATOUILLLE

Składniki na 6 porcji:

  • 1 zielona cukinia
  • 1 bakłażan
  • 3 duże pomidory
  • ½ szklanki posiekanej cebuli
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki mozarelli
  • sól, pieprz

Warzywa umyj, pokrój w plasterki.  Ratatouille najlepiej przyrządzać w okrągłym lub owalnym naczyniu. Na dno naczynia wylewamy pomidory z puszki, dodajemy cebulkę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Wszystko mieszamy, na sosie układamy bakłażana nakładając naprzemiennie przez całą szerokość naczynia, podobnie postępujemy z cukinią i pomidorami. Następnie całość polewamy oliwą z oliwek, po czym doprawiamy solą i pieprzem. Na sam koniec posypujemy stratą mozzarellą.

Tak gotowe danie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i zapiekamy przez 35 minut. Danie serwujemy na ciepło. Ratatouille może być podawane jako dodatek do dań lub jako samodzielne danie.

Składniki

Warzywny spód składa się z ugotowanych warzyw z zupki kalafiorowej:
– 2 szt. marchewki
– pół selera
– pół kalafiora
– 1 szt. cebuli
– 2 szt. pietruszki
– 3 jajka
– 250 g mozzarelli
– pieprz kolorowy
– czosnek
– rozmaryn
– oregano
– bazylia
– tymianek
– sól

Dodatki do pizzy:
– sos pomidorowy/koncentrat pomidorowy
– puszka kukurydzy
– 2 szt. małych cebulek
– 1 szt. papryki czerwonej
– mozzarella
– parmezan
– 200 g kiełbasy

Sos czosnowy:
– 3 ząbki czosnku
– 200 ml jogurtu naturalnego
– łyżka majonezu
– sól, pieprz
Sposób przygotowania

1. Rozpoczynamy przygotowaniem składników, jako iż żadna potrawa nie będzie odpowiednio smaczna bez dobrych przypraw, potrzebujemy: pieprz kolorowy, sól, czosnek, rozmaryn, oregano, bazylia, tymianek.
2. Każda gospodyni domowa powinna dbać o to, aby nie marnować żadnych składników w swojej kuchni – gotowane warzywa pozostałe z zupy kalafiorowej.
3. Przygotowanie spodu pizzy. Do głębokiego naczynia wkładamy ugotowane warzywa z zupy – marchewkę, pietruszkę, cebulę, kalafior, seler. Warzywa blendujemy na purre warzywne. Następnie musimy odcedzić jak najwięcej wody z warzyw. Ja przelałam zblendowane warzywa na pieluchę tetrowa i wycisnęłam niepotrzebną wodę tak, aby została gęsta konsystencja.
4. Tak przygotowane warzywne purre, wzbogacamy o mozzarellę, jajka i przyprawy. Waga całego farszu to ok. 600 g.
5. Następnie rozgrzewamy piekarnik do temp. 220 stopni oraz smarujemy spód blachy masłem, bądź margaryną i wykładamy delikatnie naszym “ciastem” warzywnym.
6. Tak przygotowany warzywny spód pizzy wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 20 minut, aż się zarumieni.
7. W czasie kiedy spód pizzy jest w piekarniku, przygotowujemy według uznania dodatki do pizzy. na mojej znalazły się: koncentrat pomidorowy, kukurydza, cebula, papryka czerwona, mozzarella, parmezan, kiełbasa.
8. Jeżeli lubimy dodawać do pizzy sosy to proponuję zrobić samemu sos czosnkowy. Rozgnieciony czosnek łączymy z jogurtem, majonezem i doprawiamy do smaku.
9. Po wyciągnięciu spodu z pizzy smarujemy go sosem pomidorowym/koncentratem pomidorowym.
10. Dodajemy dodatki wg. uznania i tak przygotowaną pizzę posypujemy wspaniałym (ale niestety drogim) parmezanem. Wstawiamy do rozgrzanego do 220 stopni piekarnika na 20-25 minut. Wyciągamy w momencie gdy dodatki będa miękkie, a ser i boki pizzy przypieczone na złoty kolor.
11.Upieczoną pizzę po wyciągnięciu pozostawiamy do ostygnięcia, gdyż jeżeli będziemy chcieli zjeść ją gorącą, spód może sie rozpaść. Jednakże, jeżeli nie możemy powstrzymać się od spróbowania tej smacznej pizzy, delikatnie łopatką wyciągamy kawałek i spożywamy sztućcami jak zapiekankę warzywną. Domowa pizza z warzywnym spodem jest wyśmienitym pomysłem na zdrowy i mniej kaloryczny obiad bądź kolację.

ZAPIEKANY KALAFIOR POD POMIDORAMI

Składniki na 2-3 porcje:

– 1 średnia główka kalafiora
– 5-6 średnich pomidorów malinowych
– 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy (lub gotowej ze słoika)
– 2 ząbki czosnku
– 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
– 1 łyżka syropu klonowego
– 1 łyżeczka mielonej kolendry lub kuminu (kminu rzymskiego)
– kilka szczypt soli i świeżo mielonego pieprzu
– świeża pietruszka lub kolendra do dekoracji

Kalafiora umyj i podziel go na mniejsze części, na pojedyncze kąski. Pomidory pokrój i wraz z czosnkiem, oliwą z oliwek i syropem klonowym zmiksuj ręcznym blenderem albo po prostu mocno ugnieć widelcem. Możesz zrobić to również tłuczkiem do ziemniaków.

Piekarnik nagrzej do 220°C, a na blachę lub naczynie żaroodporne (najlepiej odrobinę natarte olejem) wyłóż kalafiora i rozsyp na nim równomiernie ciecierzycę. Wszystko zalej rozdrobnionymi pomidorami z czosnkiem i oliwą. Lekko wymieszaj, obsyp przyprawami i włóż do piekarnika.

Piecz całość, aż kalafior zacznie przypalać się z wierzchu, a pomidorowy sos odparuje i zgęstnieje. Posyp posiekaną pietruszką i podawaj z ulubioną kaszą, ryżem lub w świeżej sałatce.

GULASZ WARZYWNY

Składniki na gulasz warzywny:

– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 1 łyżka masła
– 2 łodygi selera naciowego
– 1 marchewka
– 2 średnie pomidory
– 1 cukinia
– 150 g kalafiora
– 100 g świeżego (lub mrożonego) zielonego groszku
– 150 g śmietanki 18%
– sól, pieprz
– 1 łyżeczka suszonego oregano
– 1 łyżeczka suszonej bazylii
– 1 łyżeczka słodkiej papryki
– 1 łyżeczka wędzonej papryki
– 1/2 szklanki wody

Składniki na 2 porcje.

W rondelku rozpuszczamy masło i podsmażamy cebulę drobno pokrojoną. Dodajemy posiekany czosnek oraz seler pokrojony w drobną kostkę. Chwilkę podsmażamy i dodajemy marchewkę pokrojoną w talarki. Pomidory obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i wrzucamy do reszty. Wlewamy troszkę wody żeby warzywa nam się nie przypaliły. Dodajemy przyprawy i mieszamy.  Jak marchewka będzie trochę twardawa dodajemy cukinię pokrojoną w grubsze kawałki, różyczki kalafiora oraz groszek. Gdy warzywa zmiękną dodajemy śmietankę i jeszcze chwilę dusimy.

Gulasz możemy zjeść z ulubionym dodatkiem – chlebem, makaronem czy też ryżem

ZGRZEWANA KANAPKA

Składniki

  • miękkie pieczywo kanapkowe, np. ciabatta, bagietka, kajzerka, bułka paryska
  • masło lub oliwa extra vergine
  • zatar
  • ser kozi (roladka)
  • pomidor
  • rukola

Przygotowanie

  • Pieczywo przekroić (w zależności od rodzaju wybranego pieczywa można ugnieść albo wybrać nieco miąższu ze środka aby zrobić miejsce na składniki). Posmarować cienką warstwą masła lub skropić oliwą extra vergine a następnie posypać obficie zatarem.
  • Na jednej połówce pieczywa ułożyć składniki – plasterki roladki koziej i pomidora oraz kilka listków rukoli, doprawić solą. Złożyć kanapkę i opiec w zgrzewarce (opiekaczu do kanapek) do zrumienienia.

WARZYWA W CIEŚCIE

KRĄŻKI CEBULI

Składniki na 5 porcji:

3 duże cebule

2 szklanki maślanki lub jogurtu naturalnego

½ szklanki mąki kukurydzianej (może być też kaszka kukurydziana)

½ szklanki mąki bezglutenowej np. ryżowej

1 łyżeczka słodkiej papryki

1 łyżeczka czosnku suszonego

1 łyżeczka lnu mielonego

½ łyżeczka oregano

½ łyżeczki sol

szczypta pieprzu

Cebulę obieramy i kroimy dość szerokie krążki.  Każdy krążek starannie oddzielamy. Maślankę wlewamy do większej miski i wkładamy do niej krążki cebulowe, mieszamy i odkładamy w chłodne miejsce na minimm 1 godzinę.

Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni Celcjusza.  Dużą, płaską blachę wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę kukurydzianą mieszamy z przyprawami.  Krążki cebulowe wyjmujemy z maślanki na talerz, natomiast do maślanki dodajemy mąkę bezglutenową i mieszamy aby nie było grudek.

Krążki najpierw maczamy z każdej strony w maślance z mąką i następnie panierujemy mąką kukurydzianą z przyprawami. Krążki układamy delikatnie na papierze do pieczenia, nie musimy robić dużych odstępów. Przekąski pieczemy 10 minut aż się przyrumienią, następnie przewracamy je na drugą stronę i pieczemy kolejne 10 minut na złoty kolor.

Panierowane krążki cebulowe można jeść na ciepło i na zimno. Dobrze smakują nawet na drugi dzień. Podajemy je z ulubionym dipem lub keczupem.

KRĄŻKI Z CUKINII

Składniki na 4 porcje:

1 średnia cukinia

1 jajko (opcjonalnie)

½ szklanki jogurtu naturalnego lub greckiego

1 szklanka kaszki kukurydzianej (bezglutenowej)

1 łyżeczka siemię lnianego mielonego

½ łyżeczki soli

1 łyżeczka oregano

Cukinie myjemy i kroimy na krążki. Jogurt mieszamy z siemię lnianym, solą, oregano oraz jeśli używamy z jajkiem. Kaszkę wsypujemy do miseczki.

Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni C. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.

Krążki cukinii zanurzamy w jogurcie i obtaczamy w kaszce. Układamy na papierze do pieczenia w niewielkich odstępach. Pieczemy na złoto – brązowy kolor około 25 minut (nie ma potrzeby przewracania na drugą stronę).

Sos tzatziki:

1 ogórek zielony

1 szklanka jogurtu greckiego

2 ząbki czosnku

sól/pieprz

Ogórka obrać, zetrzeć na najmniejszych oczkach na tarce. Przełożyć na sitko i docisnąć, aby usunąć zbędny sok z ogórka. Odsączonego ogórka przełożyć do miseczki, dodać jogurt grecki, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz do smaku. Sos najlepiej przygotować wcześniej, aby smaki się przegryzły. Przechowywać w lodówce

WARZYWA W CIEŚCIE NALEŚNIKOWYM

Potrzebujemy:

– pół brokuła

– 1/3 kalafiora

– mleko

– mąka

– 2 jajka

– papryka słodka i ostra

Brokuł i kalafior gotujemy. Z mąki, mleka i jajek wyrabiamy gęste ciasto naleśnikowe. Doprawiamy solą, papryką słodką i ostrą. Następnie warzywa obtaczamy w cieście i smażymy na mocno rozgrzanym oleju (czym bardziej chrupiące, tym lepsze). Odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym. 

ŹRÓDŁA ORAZ PRZYDATNE STRONY:

www.kwestiasmaku.com

www.blendman.pl

www.ervegan.com

www.zakreconywegeobiad.pl

www.kuchennewariacje.pl

www.surojadek.com

www.malewypieki.pl

www.blwmama.pl

Życzę smacznego i wspaniałych przygód w kuchni,

podpis 1