Złóż wniosek o raty
Możesz sfinansować swój zakup za pomocą 10 nieoprocentowanych rat (RRSO 0%).
Wyślij wniosek - nasz przedstawiciel skontaktuje sie z Tobą i potwierdzi wszystkie formalności, związane z płatnościami ratalnymi.
Możesz sfinansować swój zakup za pomocą 10 nieoprocentowanych rat (RRSO 0%).
Wyślij wniosek - nasz przedstawiciel skontaktuje sie z Tobą i potwierdzi wszystkie formalności, związane z płatnościami ratalnymi.
PRZEPISY
NA DANIA IŚCIE WARZYWNE
dla wszystkich, którzy pytają, jak wprowadzić zdrowsze nawyki do swojej kuchni i więcej warzyw oraz jak zrobić, aby dzieciaki je polubiły i chciały jeść zebrane przez bliską mi osobę, inspiracje zaczerpnięte z samych najwartościowszych stron (lista poniżej)
KOKTAJLE
Shrek lub Książę zamieniony w żabę – czyli zielony koktajl: 1 duży (bardzo dojrzały) banan, plaster ananasa, 1/2 -1 szklanka świeżego soku np. z jabłka, garść liści szpinaku/ lub jarmużu
Koktajl dla Księżniczki lub Różowa Pantera
Składniki na dwie porcje:
300g malin mrożonych
sok z 1 średniej wielkości buraka (ja wykorzystałam swoją ulubioną odmianę podłużnych buraków ) – mi wyszło ok. pół szklanki soku
7-8 miękkich daktyli (jeśli są zeschnięte warto je wcześniej namoczyć, żeby blender dał sobie z nimi radę)
3/4 szklanki mleka migdałowego
Najpierw wyciśnij sok z buraka , następnie dodaj go do pozostałych składników i umieść w blenderze, miksuj do uzyskania idealnie gładkiego koktajlu. Przelej do szklanek i rozkoszuj się smakiem!
Oczywiście proporcje możesz dowolnie zmieniać, dodać więcej mleka jeśli lubisz wersję rzadszą (mój koktajl był dosyć gęsty i można go było jeść łyżeczką jak deser) lub więcej daktyli jeśli wolisz wersję słodszą.
Biały Jednorożec lub Królewna Śnieżka – czyli koktajl biały: 1 duży dojrzały banan (może być mrożony), 1/2 szklanki mleka roślinnego. Taki biały koktajl możesz wzbogacić np. o awokado, kakao i kilka miękkich daktyli by twoje dziecko mogło się cieszyć pysznym czekoladowym koktajlem
Dodanie kilku tzw. kropelek czekoladowych do takiego białego koktajlu zamieni ten koktajl
w 101 Dalmatyńczyków
Przepis na koktajl wiśniowy lub wiśniowo-czekoladowy
– 2 duże porcje –
1 szklanka szpinaku (szpinak jest najbardziej neutralny w smaku)
2 szklanki mleka roślinnego (ja użyłam mleka ryżowego)
2 dojrzałe banany
1 szklanka wiśni bez pestki (mogą być mrożone)
2 łyżki kakao w proszku
Jeśli jeden ze składników (wiśnie lub banany) będzie mrożony koktajl będzie bardziej gęsty i kremowy. Wszystkie składniki oprócz kakao wrzuć do blendera i miksuj do uzyskania idealnie gładkiego koktajlu (zwłaszcza w przypadku dzieci jest to ważne). Napełnij jedną szklankę, a do pozostałej części koktajlu w blenderze dodaj kakao i jeszcze raz zblenduj.
A co jeśli kolor twojego koktajlu wyjdzie nijaki i niezbyt ładny? W tej roli sprawdzi się z pewnością Brzydkie kaczątko
ZUPY
Porcji: 4 Czas przygotowania: 1 godzina
1 .W garnku rozgrzej olej, dodaj pokrojoną w piórka cebulę i smaż kilka minut (do zeszklenia).
2 .Do cebuli dodaj posiekany czosnek i pokrojone w kostkę ziemniaki. Smaż kolejne 3-5 minut.
3 .Wlej mleko kokosowe, dodaj bulion warzywny (kostki) oraz różyczki kalafiora. W razie potrzeby dolej odrobinę wody, jeśli kalafior wystawałby mocno ponad poziom zupy. Gotuj do momentu zmięknięcia ziemniaków i kalafiora.
4 .Zdejmij z ognia, zblenduj na gładko.
Zupa krem z PORA
Składniki na średni garnek zupy:
4 pory (biała część, dodatkowo część zielona z jednego pora)
2 średnie ziemniaki
1 niewielka pietruszka
2 łyżki oliwy z oliwek
około 1½ litra filtrowanej wody BRITA
włoszczyzna: marchew, pietruszka, korzeń selera, opalone cebule
około szklanka ugotowanej kaszy gryczanej
1 – 2 łyżeczki papryki wędzonej
odrobina sosu sojowego
sól i pieprz do smaku
świeży tymianek, kwaśna śmietanka do podania
ROZGRZEWAJĄCY KREM Z PIECZONYCH WARZYW
Składniki na około 3 – 4 porcje:
3 mniejsze marchewki
połowa średniego korzenia selera
1 batat
1 średni zwykły ziemniak
1 średnia biała cebula
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka startego, świeżego imbiru
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
2 łyżki oliwy z oliwek
½ litra – 1 litr bulionu warzywnego bądź grzybowego
1 łyżeczka papryki wędzonej,
1 łyżeczka papryki ostrej,
pół łyżeczki kuminu
sól, pieprz
do podania: grzanki, śmietanka
1. Batata, marchew, ziemniaka i selera dokładnie wyszoruj, obierz jedynie selera. Pokrój je wszystkie w dwucentymetrową kostkę i przełóż do szerokiej miski. Dodaj koncentrat pomidorowy i natrzyj nim wszystkie warzywa, najlepiej zrobić to rękoma.
2. Piekarnik nagrzej do 190 stopni, blachę wyłóż papierem do pieczenia i rozłóż na nim warzywa wraz z obranym czosnkiem. Piecz, aż wszystkie warzywa będą miękkie, a czosnek wyjmij wcześniej, po upływie około 15 minut, by się nie przypalił i nie był gorzki.
3. W między czasie na rozgrzanej patelni wraz z oliwą z oliwek podsmaż posiekaną cebulkę, aż będzie zeszklona. Dodaj teraz starty imbir i chwilę wszystko podduś mieszając energicznie.
4. Upieczone warzywa przełóż do garnka, bądź do blendera kielichowego i dodaj cebulę z imbirem. Miksuj na wolnych obrotach dodając po trochu bulionu, aż uzyskasz pożądaną przez siebie konsystencję. Dodaj przyprawy i dodatkowo dopraw solą i pieprzem.
5. Podawaj z ciepłymi grzankami, kleksem śmietanki i ulubionymi kiełkami.
KREM Z BROKUŁA
Przepis na 4 porcje:
Warzywa umyć, obrać oraz pokroić. Ugotować w minimalnej ilości wody (tak aby przykryło warzywa), w wodzie rozpuścić łyżeczkę soli. Gdy warzywa będą miękkie, nie odcedzać ich. Dodać mozzarelle, a następnie zmiksować za pomocą blendera na gładką masę. Gotowy krem przyprawić solą oraz pieprzem. Podawać na ciepło z grzankami (można je zastąpić groszkiem ptysiowym).
PIECZONE WARZYWA
PIETRUSZKA
Składniki na 4 porcje
czosnkowy sos aïoli: zmiksowane blenderem: 1/2 szklanki majonezu + 1 łyżka soku z cytryny lub limonki + połowa upieczonego czosnku
ZIEMNIAKI
Składniki na 2 – 4 porcje
Nie nie jest łatwo upiec idealne, chrupiące i równomiernie zrumienione chipsy, ale z czasem można nabrać wprawy 🙂 Najlepsze efekty uzyskuje się piekąc małą ilość ziemniaków jednocześnie, i na grubszej blaszce.
4 porcje
BATATY
Składniki
BURAKI
Aby nie pozbawiać buraczków cennych wartości i nie wypłukiwać ich ze smaku podczas gotowania, piekę je w piekarniku. Bardzo zyskują na smaku, są jędrne, soczyste, miękkie, słodkie i aromatyczne.
Jak piekę buraczki? To bardzo proste 🙂 Do pieczenia wybieram raczej mniejsze okazy, aby szybciej się upiekły. Najpierw dokładnie je szoruję (nie obieram), zawijam każdy oddzielnie w folię aluminiową i układam na blasze do pieczenia. Pieczenie trwa około 60 minut w temperaturze 190 – 200 stopni C. Sprawdzamy ostrym nożem czy są już gotowe. Po upieczeniu studzę i obieram ze skórki (powinna łatwo odchodzić).
BROKUŁ
1 duży bukiet brokuł
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
½ łyżeczki soli
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka startego parmezanu (opcjonalnie)
Skórka z ½ cytryny
czarny pieprz
Brokuły myjemy, dzielimy na gałązki, za pomocą obieraczki obieramy gałązki. Brokuły wrzucamy do większej miski. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 175 stopni C. Czosnek siekamy na drobno. Do brokuł dodajemy czosnek, oliwę, sól, pieprz, sok z cytryny oraz skórkę z cytryny. Wszystko dokładnie mieszamy.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy na nią brokuły. Jeśli używamy parmezanu posypujemy brokuły. Brokuły zapiekamy 15-20 minut, kontrolujemy cały czas czy się nie przypalają.
Brokuły podajemy zarówno na ciepło jak i zimno. Jako dodatek do obiadu lub oddzielną przekąskę z sosem czosnkowym. Brokuły możemy przygotować wcześniej i upiec bezpośrednio przed podaniem.
2 porcje
Winegret do pieczonych warzyw:
Sos miodowo-musztardowy (do podania):
Przygotowanie
Wskazówki
KOPYTKA
KOPYTKA Z BATATÓW
Porcji: 2-3 Czas przygotowania: 5 minut
1 Wszystkie składniki umieść w malakserze. Zmiksuj dokładnie, żeby wszystkie składniki ładnie się połączyły. Jeśli chcesz, możesz użyć praski do ziemniaków i wycisnąć bataty na mąkę, a następnie ręcznie wyrobić. Jeśli ciasto będzie nadal lepkie, dodaj więcej mąki.
2 Zagotuj w garnku wodę i posól ją delikatnie.
3 Posyp blat/stolnicę mąką i wyłóż ciasto z malaksera. Podziel je na 3 części i stwórz z każdej wałek o grubości około 2cm. Krój kopytka nożem pod kątem 45 stopni.
4 Wrzucaj kopytka pojedynczo i gotuj 1 minutę od czasu wypłynięcia na powierzchnię.
5 Wyciągnij, odcedź i jedz.
KOPYTKA Z DYNI
800 g pieczonej dyni
200 g mąki ryżowej
30 g mąki ziemniaczanej
1 jajko
80 g masła
1 pęczek szałwii
2 posiekane ząbki czosnku
sól i pieprz
Dynię dokładnie odsączyć i rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków lub widelcem + jajko + mąka ziemniaczana oraz 3/4 mąki ryżowej. ZAGNIEŚĆ CIASTO (gdy będzie zbyt lepiące dodać resztę mąki). Z ciasta formować wałek (posypać mąką ryżową, aby nie kleiło się do blatu) i pociąć. Obgotować przez 2 minuty w osolonej wodzie.
MAKARONY WARZYWNE
Z BATATA
Składniki na 2 porcje:
2 – 3 garści makaronu z batata powstałego dzięki spirali lub obieraczce julienne
½ szklanki nerkowców, namoczonych przez 2 – 3 godziny we wrzątku lub na noc w wodzie
2 łyżki soku z cytryny
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
1 – 2 szklanki poszarpanych liści jarmużu
1 łyżka płatków drożdżowych
1 łyżka oleju do smażenia
sól, pieprz
1. Za pomocą spirali lub obieraczki julienne przygotuj makaron z batata, wcześniej go obierz i pokrój na mniejsze części. Gotowy przełóż do miski.
2. Namoczone nerkowce przełóż do małego, wąskiego naczynia i zblenduj ręcznym blenderam z sokiem z cytryny, odrobiną soli i niewielką ilością wody – aż do uzyskania odpowiedniej, kremowej konsystencji.
3. Na patelni rozgrzej olej, podsmaż posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodaj jarmuż i poczekaj, aż zmniejszy swoją objętość i zmieni kolor na jaśniejszy. Kolejno dodaj na patelnię makaron z batata i podmaż go, aż odrobinę zmięknie i nabierze koloru. Jeśli jednak chcesz, aby makaron zachował swój pierwotny kształt – dorzuć go dosłownie na chwilę! Długość duszenia makaronu zależy rownież od jego grubości, więc jeśli Twój makaron powstał z małej obieraczki julienne, dorzuć go na samym końcu i smaż zaledwie minutę.
4. Następnie dodawaj po kilka łyżek sosu i ew. wody wraz z upływem czasu. Całość duś przez krótką chwilę, a na koniec dopraw szczyptą świeżo mielonego pieprzu. Gotowe.
Smacznego
MAKARON Z CUKINII I MARCHEWKI
3 małe porcje:
1 młoda cukinia
2 duże i grube marchewki (z chudych nie wyjdzie spaghetti)
1 kopiasta łyżka masła/oleju kokosowego
szczypta soli himalajskiej (po 2 r.ż.)
łyżeczka sezamu
Cukinię umyj ale nie obieraj! Potnij ją na ok 4cm kawałki. Nadziej na plastikowe kolce i powoli zakręcaj nakrętkę do robienia nudle (jeden nożyk, nakrętka z 2 nożykami tworzy “harmonijki”).
Marchewkę obierz i umyj i podobnie jak z cukinią potnij na ok 4 cm kawałki (dłuższe się nie zmieszczą).
Do garnka wlej troszkę wody – tyle aby zakryć dno, ok 1-2 cm wysokości. Kiedy zacznie się gotować dodaj masło. Wrzuć marchewkowe nudle i duś na małym ogniu pod przykryciem ok 7min. Cudle nie powinny być przykryte wodą – będą dusić się na parze. Po ok 5 min makaron “przysiądzie” i nie będzie już tak sprężysty. Teraz na wierzch wrzuć cukinię i duś jeszcze 5 min. Posól dosłownie kilkoma ziarenkami soli himalajskiej.
Wykładaj na miseczki przy pomocy dwóch widelców polewając wywarem maślano – warzywnym i posyp sezamem.
KOTLETY WARZYWNE
Z SELERA, MARCHWII, BRUKSELKI
Składniki na 6-8 kotletów:
2 marchewki
0,5 niewielkiego selera
2 niewielkie pietruszki
1 cebula
10 brukselek
1 ząbek czosnku
1 jajko
kilka łyżek bułki tartej
sól, pieprz do smaku
olej do smażenia
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa z wyjątkiem czosnku i cebuli gotuję do miękkości, jak na sałatkę (można wykorzystać warzywa z rosołu). Po obraniu ścieram wszystkie na grubej tarce, przekładam do miski. Cebulę kroję w kostkę i podsmażam do zeszklenia na niewielkiej ilości oleju, dodaję ją do warzyw. Dodaję też przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, sól i pieprz do smaku,a także 2-3 łyżki bułki tartej. Mieszam wszystko łyżką i odstawiam na 5 minut. Następnie formuję kotlety, panieruję je lekko w bułce tartej. Smażę z obu stron na rumiano. Podaję z ziemniakami i podsmażoną cebulką lub ulubionym sosem.
BURGERY WARZYWNE
Składniki na duża porcję około 35 burgerów:
2 szklanki startej marchewki
1 cebula
1 mała pietruszka
1 ½ szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
½ szklanki ziaren słonecznika
1/3 szklanki ziaren sezamu
2 łyżki nasion chia
2 łyżki siemię lnianego
2 łyżki mielonego siemię lnianego
1 łyżka czarnuszki
1 łyżeczka świeżej lub suszonej natki pietruszki
1 łyżeczka chili (mielone lub płatki)
1 jajko (można zastąpić 3 łyżkami oliwy z oliwek)
sól / pieprz
Marchewkę wsypujemy do miski. Cebulę oraz pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce. Dodajemy ugotowaną i schłodzoną kaszę jaglaną, mieszamy. Ziarna słonecznika, sezamu oraz siemię lnianego prażymy chwilę na patelni.
Do miski dodajemy wszystkie pozostałe składniki. Dokładnie mieszamy aby wszystkie składniki były równomiernie rozłożone. Przygotowujemy dużą blachę do pieczenia, wykładamy ją papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C.
Rękoma posmarowanymi zimną wodą lub olejem formujemy równe burgery i układamy je w niewielkich odstępach na papierze do pieczenia (jeśli burgery nie chcą się skleić musimy dodać więcej płynu: jajko lub oliwy; jeśli masa jest zbyt luźna należy dodać więcej mielonego siemię lnianego lub mąki kukurydzianej).
Burgery pieczemy na złoto około 30 minut. Dobrze smakują na ciepło jak i zimno, w bułce jak i same. Dobra przekąska do pracy, szkoły czy na podróż. Można je zamrozić lub przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku do 5 dni.
NA SŁODKO
MUFFINKI Z CUKINII
Składniki na 12 sztuk:
½ szklanki mąki kokosowej
4 jajka
1 banan
1 ½ szklanki startej na drobno i odcedzonej cukinii
2 łyżki miodu
1 łyżka oleju kokosowego (lekko rozpuszczony)
1 łyżka octu jabłkowego
1 łyżka cynamonu
¾ łyżeczki sody oczyszczonej (bezglutenowej)
kilka posiekanych orzechów oraz suszonych fig
Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni C. Formę na muffinki pryskamy tłuszczem w sprayu lub smarujemy olejem kokosowym.
Muffinki można przygotować za pomocą blendera lub po prostu wymieniać składniki w misce za pomocą łopatką.
Blenderem: do wysokiego naczynia dodajemy jajka, miód, ocet, sodę, banana, cynamon oraz olej kokosowy. Miksujemy na jednolitą masę. Przelewamy do miski, dodajemy mąkę kokosową, cukinię oraz orzechy i figi. Mieszamy.
Ręcznie: Banan rozdrabniamy na papkę widelcem, dodajemy jajka, miód, ocet, sodę, cynamon oraz olej kokosowy. Mieszamy, następnie dodajemy pozostałe składniki. Mieszamy do powstania jednolitej masy.
Foremki napełniamy do ¾ wysokości (muffinki podrosną niewiele). Pieczemy około 40 minut, do zbrązowienia. Pierwsze 10 minut studzimy w formie, następnie na kratce.
Czekoladowa polewa:
1 łyżka oleju kokosowego
1 1/2 łyżka niesłodzonego kakao (bezglutenowego)
1 łyżeczka miodu
Rozpuszczamy olej, dodajemy kakao oraz miód. Mieszamy, odstawiamy na chwilę aby lekko stężało, po czym dekorujemy muffinki.
TORCIKI SZPINAKOWE
Składniki na 4 mini torciki lub jeden duży:
Ciasto:
3 jajka
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru (trzcinowego)
1 szklanka puree z szpinaku*
¾ szklanki oleju (dowolnego)
3 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego)
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
szczypta soli
*szpinak może być świeży lub mrożony (przed użyciem musimy go rozmrozić i odsączyć z wody)
Jajka miksujemy razem z cukrem na puszystą masę, dodajemy olej. Wsypujemy powoli przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodajemy ekstrakt oraz szczyptę soli. Całość wylewamy do prostokątnej lub kwadratowej formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto pieczemy w rozgrzanym do 170 stopni C piekarniku przez około 35 minut – do suchego patyczka. Ciasto pozostawiamy do wystudzenia w formie. Wystudzone dzielimy na 4 części, które następnie przekrawamy na pół – okruszki zostawiamy w miseczce – jeszcze nam się przydadzą.
Masa śmietankowa:
200 g serka mascarpone
300 g śmietanki 30 %
2 łyżki cukru pudru
ziarenka z ½ laski wanilii
Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno. Serek mascarpone przekładamy do miseczki, mieszamy razem z cukrem pudrem oraz wanilią. Serek delikatnie dodajemy do masy śmietanowej. Mieszamy.
Masę przekładamy do woreczka z końcówką zakończonego okrągłą tylką. Na każdym blacie ciasta robimy kleksy masy. Nakładamy kolejny blat i powtarzamy czynność. Wierzch posypujemy okruszkami.
Ciasto jest niezwykle lekkie i bardzo ładnie prezentuje się na talerzu. Możemy je później kroić na grubsze paski. Torciki można przechowywać w lodówce do 5 dni
CIASTKA MARCHEWKOWE
Składniki na około 16 ciastek:
1½ szklanki mieszanki mąk (¾ szklanki mąki pełnoziarnistej i ¾ zwykłej pszennej)
1 szklanka marchewki startej na małych oczkach (około 2 średnie marchewki)
¼ szklanki łagodnego oleju
½ szklanki mleka roślinnego (np. takiego z nerkowców)
3 łyżki cukru lub ksylitolu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
garsć rodzynek
garść ulubionych orzechów (najlepsze będą włoskie)
1 łyżeczka imbiru
1 łyżeczka cynamonu
½ łyżeczki kardamonu
½ łyżeczki mielonej wanilii lub odrobina ekstraktu (opcjonalnie)
spora szczypta soli
szczypta pieprzu
do podania: syrop daktylowy, krem z nerkowców, bita śmietana
INNE
PASZTET CUKINIOWY
Składniki na 2 pasztety:
3 średnie cukinie (około 1 ½ kg)
500 g ziemniaków
1 ¾ szklanki kaszki kukurydzianej (bezglutenowej)
5 ząbków czosnku
3 cebule
pęczek koperku (posiekanego)
1 łyżka oliwy
sól / pieprz
Ziemniaki obieramy, gotujemy na miękko, po odcedzeniu wody – robimy puree (zgniatamy ziemniaki). Cebulę kroimy w kostkę. Na patelni podgrzewamy oliwę dodajemy cebulę, podpiekamy tak długo, aż się zeszkli. Na końcu dodajemy zmiażdżony czosnek.
Cukinię myjemy, obieramy ze skóry (opcjonalnie), następnie ścieramy na tarce na grubych oczkach. Wszystkie składniki mieszamy w dużej misce. Na końcu doprawiamy solą i pieprzem.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Przygotowujemy dwie formy keksówki, smarujemy je oliwą lub pryskamy tłuszczem w sprayu. Nakładamy pasztet do form. Zapiekamy około 50 – 60 minut, aż wierzch zacznie brązowieć.
Pasztet jest smaczny na ciepło oraz zimno, jako dodatek do pieczywa czy do dania głównego.
RATATOUILLLE
Składniki na 6 porcji:
Warzywa umyj, pokrój w plasterki. Ratatouille najlepiej przyrządzać w okrągłym lub owalnym naczyniu. Na dno naczynia wylewamy pomidory z puszki, dodajemy cebulkę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Wszystko mieszamy, na sosie układamy bakłażana nakładając naprzemiennie przez całą szerokość naczynia, podobnie postępujemy z cukinią i pomidorami. Następnie całość polewamy oliwą z oliwek, po czym doprawiamy solą i pieprzem. Na sam koniec posypujemy stratą mozzarellą.
Tak gotowe danie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i zapiekamy przez 35 minut. Danie serwujemy na ciepło. Ratatouille może być podawane jako dodatek do dań lub jako samodzielne danie.
Warzywny spód składa się z ugotowanych warzyw z zupki kalafiorowej:
– 2 szt. marchewki
– pół selera
– pół kalafiora
– 1 szt. cebuli
– 2 szt. pietruszki
– 3 jajka
– 250 g mozzarelli
– pieprz kolorowy
– czosnek
– rozmaryn
– oregano
– bazylia
– tymianek
– sól
Dodatki do pizzy:
– sos pomidorowy/koncentrat pomidorowy
– puszka kukurydzy
– 2 szt. małych cebulek
– 1 szt. papryki czerwonej
– mozzarella
– parmezan
– 200 g kiełbasy
Sos czosnowy:
– 3 ząbki czosnku
– 200 ml jogurtu naturalnego
– łyżka majonezu
– sól, pieprz
Sposób przygotowania
Składniki na 2-3 porcje:
– 1 średnia główka kalafiora
– 5-6 średnich pomidorów malinowych
– 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy (lub gotowej ze słoika)
– 2 ząbki czosnku
– 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
– 1 łyżka syropu klonowego
– 1 łyżeczka mielonej kolendry lub kuminu (kminu rzymskiego)
– kilka szczypt soli i świeżo mielonego pieprzu
– świeża pietruszka lub kolendra do dekoracji
Kalafiora umyj i podziel go na mniejsze części, na pojedyncze kąski. Pomidory pokrój i wraz z czosnkiem, oliwą z oliwek i syropem klonowym zmiksuj ręcznym blenderem albo po prostu mocno ugnieć widelcem. Możesz zrobić to również tłuczkiem do ziemniaków.
Piekarnik nagrzej do 220°C, a na blachę lub naczynie żaroodporne (najlepiej odrobinę natarte olejem) wyłóż kalafiora i rozsyp na nim równomiernie ciecierzycę. Wszystko zalej rozdrobnionymi pomidorami z czosnkiem i oliwą. Lekko wymieszaj, obsyp przyprawami i włóż do piekarnika.
Piecz całość, aż kalafior zacznie przypalać się z wierzchu, a pomidorowy sos odparuje i zgęstnieje. Posyp posiekaną pietruszką i podawaj z ulubioną kaszą, ryżem lub w świeżej sałatce.
GULASZ WARZYWNY
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 1 łyżka masła
– 2 łodygi selera naciowego
– 1 marchewka
– 2 średnie pomidory
– 1 cukinia
– 150 g kalafiora
– 100 g świeżego (lub mrożonego) zielonego groszku
– 150 g śmietanki 18%
– sól, pieprz
– 1 łyżeczka suszonego oregano
– 1 łyżeczka suszonej bazylii
– 1 łyżeczka słodkiej papryki
– 1 łyżeczka wędzonej papryki
– 1/2 szklanki wody
Składniki na 2 porcje.
W rondelku rozpuszczamy masło i podsmażamy cebulę drobno pokrojoną. Dodajemy posiekany czosnek oraz seler pokrojony w drobną kostkę. Chwilkę podsmażamy i dodajemy marchewkę pokrojoną w talarki. Pomidory obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i wrzucamy do reszty. Wlewamy troszkę wody żeby warzywa nam się nie przypaliły. Dodajemy przyprawy i mieszamy. Jak marchewka będzie trochę twardawa dodajemy cukinię pokrojoną w grubsze kawałki, różyczki kalafiora oraz groszek. Gdy warzywa zmiękną dodajemy śmietankę i jeszcze chwilę dusimy.
Gulasz możemy zjeść z ulubionym dodatkiem – chlebem, makaronem czy też ryżem
ZGRZEWANA KANAPKA
WARZYWA W CIEŚCIE
KRĄŻKI CEBULI
Składniki na 5 porcji:
3 duże cebule
2 szklanki maślanki lub jogurtu naturalnego
½ szklanki mąki kukurydzianej (może być też kaszka kukurydziana)
½ szklanki mąki bezglutenowej np. ryżowej
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka czosnku suszonego
1 łyżeczka lnu mielonego
½ łyżeczka oregano
½ łyżeczki sol
szczypta pieprzu
Cebulę obieramy i kroimy dość szerokie krążki. Każdy krążek starannie oddzielamy. Maślankę wlewamy do większej miski i wkładamy do niej krążki cebulowe, mieszamy i odkładamy w chłodne miejsce na minimm 1 godzinę.
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni Celcjusza. Dużą, płaską blachę wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę kukurydzianą mieszamy z przyprawami. Krążki cebulowe wyjmujemy z maślanki na talerz, natomiast do maślanki dodajemy mąkę bezglutenową i mieszamy aby nie było grudek.
Krążki najpierw maczamy z każdej strony w maślance z mąką i następnie panierujemy mąką kukurydzianą z przyprawami. Krążki układamy delikatnie na papierze do pieczenia, nie musimy robić dużych odstępów. Przekąski pieczemy 10 minut aż się przyrumienią, następnie przewracamy je na drugą stronę i pieczemy kolejne 10 minut na złoty kolor.
Panierowane krążki cebulowe można jeść na ciepło i na zimno. Dobrze smakują nawet na drugi dzień. Podajemy je z ulubionym dipem lub keczupem.
KRĄŻKI Z CUKINII
Składniki na 4 porcje:
1 średnia cukinia
1 jajko (opcjonalnie)
½ szklanki jogurtu naturalnego lub greckiego
1 szklanka kaszki kukurydzianej (bezglutenowej)
1 łyżeczka siemię lnianego mielonego
½ łyżeczki soli
1 łyżeczka oregano
Cukinie myjemy i kroimy na krążki. Jogurt mieszamy z siemię lnianym, solą, oregano oraz jeśli używamy z jajkiem. Kaszkę wsypujemy do miseczki.
Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni C. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
Krążki cukinii zanurzamy w jogurcie i obtaczamy w kaszce. Układamy na papierze do pieczenia w niewielkich odstępach. Pieczemy na złoto – brązowy kolor około 25 minut (nie ma potrzeby przewracania na drugą stronę).
Sos tzatziki:
1 ogórek zielony
1 szklanka jogurtu greckiego
2 ząbki czosnku
sól/pieprz
Ogórka obrać, zetrzeć na najmniejszych oczkach na tarce. Przełożyć na sitko i docisnąć, aby usunąć zbędny sok z ogórka. Odsączonego ogórka przełożyć do miseczki, dodać jogurt grecki, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz do smaku. Sos najlepiej przygotować wcześniej, aby smaki się przegryzły. Przechowywać w lodówce
WARZYWA W CIEŚCIE NALEŚNIKOWYM
Potrzebujemy:
– pół brokuła
– 1/3 kalafiora
– mleko
– mąka
– 2 jajka
– papryka słodka i ostra
Brokuł i kalafior gotujemy. Z mąki, mleka i jajek wyrabiamy gęste ciasto naleśnikowe. Doprawiamy solą, papryką słodką i ostrą. Następnie warzywa obtaczamy w cieście i smażymy na mocno rozgrzanym oleju (czym bardziej chrupiące, tym lepsze). Odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym.
ŹRÓDŁA ORAZ PRZYDATNE STRONY:
Życzę smacznego i wspaniałych przygód w kuchni,
Dowiesz się, w jaki sposób będę mogła Ci pomóc w Twoich wyzwaniach zdrowotnych za pośrednictwem dostępnych mi metod.